Porteføljene våre var samlet sett over en prosent ned i forrige uke til tross for en ørliten oppgang i globale aksjer, men ligger samlet fremdeles langt foran denne på grunn av overvekt i oljerelaterte aksjer i vår norske portefølje. Oljeprisen var ned 1,7% i forrige uke, men er fremdeles opp 13,5% for året.
Gode resultater fra Starbucks og Ahold
Starbucks og Ahold presenterte kvartalstall i uken som gikk. Begge leverte tall som markedet likte. Folk har fortsatt å handle mat hos Ahold og kaffe og liknende hos Starbucks.
Det var en stabil og solid tre-fire prosents vekst i omsetningen til begge selskapene. Starbucks gjorde det litt bedre enn ventet i selskapets to viktigste markeder Kina og USA, men kineserne går ikke amok med kredittkortet i Starbucks kafeer heller. Antall handler økte i Kina, men størrelsen på gjennomsnittstransaksjonen var noe ned.
Ahold eier flere matbutikk-kjeder i Belgia, Nederland, sentral og sørøst Europa, og USA. De selger også mat online. På det feltet er de klart størst i Nederland hvor de solgte mat for 2,7 milliarder euro via nettet i 2018. En oppgang på 30% fra 2017.
Hormel Foods
Hormel Foods var ned 5.4% forrige uke, noe av årsaken kan være at krydder- og smakstilsetningsprodusenten McCormick leverte svake tall og kom med varsel om at resultatene i 2019 vil bli betraktelig svakere enn resultatene i 2018. Dette dro med seg sektoren ned. Meldingen var uansett selskapsspesifikk og burde ikke ha noe å si for Hormel Foods som først og fremst selger bearbeidede kjøttprodukter. Fortsatt handelskrig tynger også Hormel Foods. Selskapet selger først og fremst sine matprodukter i USA, men har de siste årene etablert seg i Kina.
Ut med Merck og inn med Citigroup
Merck fortsatte den relativt svake utviklingen så langt i år og var ned 3,8% forrige uke. Merck var fjorårets sterkeste Dow aksje. Det kan være en av forklaringene til relativ svak performance så langt i år. En annen av årsakene til den relativt svake utviklingen kan ha vært en nedgradering fra outperform til marketperform av en analytiker mandag denne uken. Han mener at Merck er blitt for avhengig av godt salg av kreftmedisinen keytruda og at ingen andre av selskapets produkter vokser bra nok til å veie opp for en eventuell svakhet i Keytruda salget
Vi tar Merck ut, fordi vi prøver å kun ha godt diversifiserte selskaper som ikke er for avhengige av hverken råvarepris eller enkeltprodukter med i porteføljen. Nytt selskap inn er Citigroup. Banken hadde, som alle banker i USA, et tøft siste kvartal i 2018 med vanskelige tradingforhold . Nå ser ting bedre ut på den fronten. Vi tror heller ikke det er noen resesjon på gang i USA, men at rentene skal settes opp 0,25-0,5 prosentpoeng. Dette bør slå positivt ut for amerikanske bank aksjer, som også ser rimelige ut målt på nøkkeltall.
Plastic Omnium har hatt en god start siden vi tok den inn og var med en oppgang på i overkant av fire prosent beste aksje i vår globale portefølje. Plastic Omnium falt veldig mye i fjor i påvente av et svakere bilmarked i 2019 enn 2018. 2019 blir neppe veldig mye svakere for selskapet enn 2018, samtidig som veksten kan komme tilbake allerede neste år.
NORGE
Etter en god start på 2019 var Oslo Børs ned nesten 2% forrige uke, mens vår portefølje falt 2,5%. Oljeprisen falt noe tilbake siste uke, men Brent holder seg fortsatt over 60 dollar per fat. Fra USA viste lagertallene fra EIA en kraftig økning. Oljelagrene steg med nesten 8 millioner fat. Samtidig har vi sett flere meglerhus nedjustert sine oljeprisforventninger, men fortsatt er de korrigerte forventningene stort sett høyere enn dagens pris.
Når det gjelder vår portefølje holdt våre to oljeserviceselskaper Odfjell Drilling -0,6% og Subsea +0,3% seg bra i forhold til sektoren. Aker BP falt 2,7% etter en ellers sterk måned. Uansett har alle disse aksjene gjort det svært bra hittil i år.
BW LPG-aksjen falt tilbake med 7,2%. I forrige uke steg aksjen 4,5% etter at Kepler Cheuvreux var ute med en positiv analyse med et kursmål på hele 67 kroner. Markedet har tydeligvis ennå ikke latt seg begeistre helt av denne optimistiske påstanden. Vi merker oss ellers at det stort sprik i forventningene. Pareto opererer med en EPS for i år på over 3 kroner, mens DNB Markets ligger inn med et negativt resultat på 4 kroner per aksje. Til tross for dette har de et kursmål på 34 kroner.
Orkla falt 3,7% siste uke uten noen spesielle nyheter, men kan ha fulgt mataksjer i USA ned. Se kommentaren om Hormel Foods overfor. Orkla kommer med tall den 6. februar.