Norge:

Den norske modellporteføljen steg 3,7% sist uke og er opp 28,5% i år. Hovedindeksen steg 1,2% og er opp 9 for året. Det gjøres to endringer i Aksjer&sånts norske modellportefølje denne uken.

Nykommer Elkem hadde en sterk start og steg 7,5% etter at positivt utfall på handelskrigen ble litt mer sannsynlig etter nye tweets fra Trump.

Subsea 7 steg kun 0,5% til tross for at oljeprisen steg hele fem prosent.

BW LPG steg 12% til 43,9 til tross for kraftig fall på fredag etter endring i anbefaling fra DNB Markets fra kjøp til hold. Kursmålet til meglerhuset er 51 kroner. Så fremdeles er det mer enn nok grunn til å holde på aksjen også i følge DNB Markets.

Evry har ikke beveget seg mye etter at den kom inn i porteføljen, men aksjen steg ti prosent forrige uke etter at melding om at de skal slå seg sammen med Tieto og bli til Tietoevry.

Yara steg 4% forrige uke og er opp 6% siden den ble tatt inn i porteføljen 27 mai. Selskapet nyter godt av de lave gassprisene som er for tiden. Meglere som JPM og Nordea har den siste tiden tatt ned anbefalingen på Yara, men Pareto Securities går i mot strømmen og både holder på kjøpsanbefalingen og oppjusterer kursmålet. Paretos nye kursmål er 500 kr pr aksje i Yara.

For denne uken gjør vi to endringer. Sparebanken Vest forsvinner ut for å redusere eksponeringen mot en forgjeldet norsk husholdningssektor. Den erstattes med Borregard. Borregaard er en tradisjonsrik bedrift med fremtidsrettede produkter og det forventes en fin inntjeningsvekst for selskapet fremover.

Subsea 7 ryker også ut for å benytte siste tids oppgang i oljeprisen til å redusere eksponeringen mot sektoren. Vi får håpe og tro at det ikke blir noe mer bråk mellom USA og Iran. Inn kommer Grieg Seafood. Sjømatsektoren har utviklet seg svakere enn hovedindeksen i år, mens Grieg Seafood har utviklet seg sterkere enn børsen. Den siste tids lille korreksjon i aksjen kan fort være en god kjøpsmulighet da Grieg Seafood på mange parametere er den rimeligste sjømataksjen på Oslo Børs

Globalt:

Den globale modellporteføljen steg en prosent til tross for at kronen styrket seg 1,3% mot dollaren. Verdensindeksen falt så vidt målt i norske kroner. EM aksjer hadde en kanon uke med en oppgang på 2,6% etter at den brasilianske Bovespaindeksen steg til nytt rekordnivå på fredag.

Det var utbytteaksjene Gilead og Deutsche Post som gjorde det best forrige uke med en oppgang på henholdsvis 3,1% og 2,8%. Utbytteaksjer har generelt gått veldig sterkt i det siste i tråd med at avkastningen på sikrere papirer blir stadig lavere.

Det gjøres ingen endringer i den globale modellporteføljen denne uken

Makro

Fortsatt globalt rentefall. Markedet i USA priser nå inn to kutt fra sentralbanken. Lyspunkt på makrofronten var sterkere hussalg enn ventet i USA og fremgang for servicesektoren i EU. Samtidig utviklet servicesektoren i USA i juni seg svakere enn den har gjort siden juni 2016. Derfor er det ennå blanda signaler på om økonomien utvikler seg så svakt som nødvendig for at FED skal sette ned rentene.

Kronen styrket seg etter at Norges Bank gjorde alvor av truslene om å gå imot strømmen og satt opp renta.