Markedskommentar

Markedene fortsetter oppturen etter den tøffe avslutningen på 2019. Dow Jones er nå opp ni uker på rad. Oppgangen er ledet av energi, industri og finans. Dette er typisk sykliske sektorer. Oppturen henger derfor sammen med en tro på at tilstanden i den amerikanske økonomien er god.

I dag var det kraftig opptur på de kinesiske børsene etter to tweeter fra Trump. Egentlig skulle det bli økt toll på importerte varer fra Kina til USA denne uken, men siden samtalene mellom landene går så godt utsetter USA å øke tollen på importerte varer fra Kina. Det dreier seg om varer til en samlet verdi av 200 milliarder dollar.

Vår norske portefølje

Den norske porteføljen steg 0,2% siste uke, mens totalindeksen var opp 0,8%. Oljeprisen styrket seg med nesten en prosent til ca 67 dollar per fat Brent olje.

AkerBP var den aksjen som gjorde best med en oppgang på 3,6%.

Kongsberg Gruppen hadde også en god uke med en oppgang på 3,1%. Selskapet rapporterte som kommentert forrige uke gode tall den 14. februar.

Sparebanken Østlandet steg 2,1%, mens Orkla var opp 1,6% uten spesielle nyheter.

Odfjell Drilling som rapporterte resultater på torsdag var ned 2,4%. Tallene var bedre enn ventet, men kanskje noen var skuffet over at selskapet ikke hadde en refinansiering klar for lånepakken som forfaller i år. Selskapet uttrykte imidlertid stor optimisme knyttet til at de ville få dette til før sommeren.

Odfjell Drilling svinger ganske mye fra dag til dag. Dette er også tilfelle for BWLPG som falt 2,2%.

Global portefølje

Porteføljen var omtrent i null forrige og er opp i overkant av 9 prosent så langt i år

Sist uke inkluderte vi Microsoft i porteføljen på bekostning av TripAdvisor. Det var en fin start for Microsoft som steg 3% forrige uke uten noen nyheter fra selskapet. Selskapet leverte litt skuffende tall for en måned siden, og har derfor hengt litt etter totalmarkedet så langt i år. De fleste analytikere som følger selskapet ser ut til å mene at det langsiktige vekstcaset er intakt. Svakheten i Microsoft aksjen etter resultatfremleggelsen var nok derfor en god kjøpsanledning.

Hormel Foods leverte tall på torsdag i forrige uke. Inntjening og guiding var i tråd med forventningene, mens omsetningen var ørlite svakere enn ventet. Aksjen falt ca 3% på tallene og var ned 0,7% for uken. Aksjen henger kraftig etter totalmarkedet så langt i år med en oppgang på kun en prosent.  Hormel Foods er en diversifisert matprodusent med en historie tilbake fra 1891. 94 prosent av salget er i USA. Det var en ment en som et defensivt innslag i porteføljen, men slik markedet har vært så langt har det ikke vært behov for defensive innslag.

Oppsummering

Totalt har vi valgt ut 16 aksjer, halvparten i Norge og halvparten internasjonalt. Samlet sett er de opp i overkant av 13% så langt i år. Ingen av de 16 aksjene er negative for året. Best har Aker BP gjort det med en oppgang på 40% så langt i år. Svakest har de to matprodusentene Orkla og Hormel Foods gjort det, men Orkla går godt i dag. Det samme gjorde Hormel Foods på fredag, så muligens er de på gang. Det er relativ stabil omsetning og inntjening i denne type selskaper. Denne type stabilitet må man betale relativt godt for. Så langt i år har det lønnet seg å kjøpe mer ustabil inntjening til en billig penge.