Avkastning
Aksjer&sånts norske portefølje steg en prosent forrige uke og er opp 26,7% så langt i år. Den globale porteføljen var ned 1,6 prosent forrige uke og er opp 11,4% så langt i år. Samlet sett er aksjer&sånt aksjeanbefalinger opp omlag 19 prosent i år. Jeg gjør ingen endringer denne uken.
Markedet
Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 1,3% forrige uke, mens verdensindeksen var ned 2,7%. Oljeprisen var opp 1,8%.
Jeg tok inn eksponering mot emerging markets (EM) i den globale portefølje for noen uker siden i påvente av løsning på handelskrigen. Det har ikke vært spesielt smart så langt.
Det har de siste årene vært en positiv sammenheng eller korrelasjon mellom renter og aksjekursene i EM. Renter opp har gitt økte aksjekurser i EM, men i det siste har lange renter i form av yielden på ti årige statsobligasjoner falt til nye rekordlave nivåer verden over. Det har gitt fallende aksjekurser i EM (u-land). Årsaken til fallende renter og redusert etterspørsel etter aksjer i EM er fallende forventninger til global vekst som følge av at Kina og USA ikke blir enige om en ny handelsavtale. De reduserte vekstforventningene som følge av oppblussing av handelskrigen har også gått ut over selskaper i modne markeder med stor eksponering mot emerging markets som Citigroup i vår portefølje og som traktorprodusenten Deere og Apple utenfor vår portefølje.
Norsk portefølje
Subsea 7 slo tilbake og ble beste aksje i porteføljen. Les forrige ukes rapport for liten kommentar om Subsea 7. Ellers var det igjen jevnt og solid. Det var kun Evry som falt litt tilbake. Et selskap som ikke er i porteføljen, men som burde vært det er Bonheur. Aksjer&sånt skrev om Bonheur for noen måneder siden og kalte Bonheur en kraftig undervurdert eksponering mot fornybar energi. Nå skriver Pareto Securities det samme i en ny analyse. Bonheur er opp 5% i dag til 147 kroner som følge av Paretos analyse. Kursen lå rett over hundrelappen da Aksjer&sånt skrev om Bonheur. Analysen kan du lese her.