Svak start på oktober

av | 7. oktober 2018 | Internasjonale aksjer, Norske aksjer

Oktober, som er en måned mange forbinder med børskrasj, har startet svakt. Dow Jones med 30 selskaper med global eksponering var helt flat forrige uke. Ellers var det ganske svakt. Dow Jones 0,0%, S&P 500 -1,0%, NASDAQ -3,2%, Oslo Børs -1,2%, Paris -2,4%, Frankfurt -1,1%, Stockholm -1,7%, London -2,6% og Nikkei -1,4%. Shanghai var stengt hele uken.

Norsk Hydro

For uken var Norsk Hydro ned over 10% etter at det ble kjent at selskapet planla å stenge ned produksjonen på Alunorte, deres aluminiumsraffineri i Brasil. I tillegg ville dette også kunne bety stengning av aluminiumsmelteverket Albras og bauksittgruven Paragominas.

Sent fredag kom en melding om at brasilianske myndigheter ga grønt lys til bruk av en ny filterteknologi som vil kunne forlenge levetiden til et deponi. Dette betyr at Hydro relativt raskt kan komme opp i halv produksjonskapasitet. Noe som trolig vil løfte kursen mandag.

Fra graf under ser vi at kursen i aksjen har økt fra midt på 20 tallet i 2013 til et toppnivå over 60 NOK i slutten av fjoråret og begynnelsen av året. I 2013 var justert EPS så vidt positiv, mens EPS for 17 og 18 er på i underkant av 4 NOK. Estimatene tilsier en økning i 2019 og 2020 til nærmere 5 NOK, men man må samtidig være klar over at dagens resultater er svært gode i historisk sammenheng og man må spørre seg om prisingen er attraktiv nok i forhold til risiko og syklikalitet.

Norwegian

Aksjen i Norwegian er ned 15% siste uke. Det er to forklaringer på dette. Oljeprisen fortsetter å styrke seg. I tillegg kom selskapet med en negativ «yield surprise» for september med et fall på 3% sammenlignet med i fjor. Yield måler hvor mye inntekter per passasjer legger igjen på en flyreise i forhold til reiselengde. DNB Markets anslår at konsensus EBITDA for 2018 vil bli korrigert ned med cirka 150 millioner NOK som følge av dette.

Norwegian kursen endte fredag på 207,5 NOK. I vinter gjennomførte selskapet en emisjon på 155 NOK, men kursen har tidligere i år vært over 300 NOK da det var mye rykter omkring oppkjøp. Pareto har tidligere beregnet NAV per aksje til 380 NOK.

Lerøy Seafood

I følge statistikk fra SSB var eksportprisene for laks ned 1,9% forrige uke. Til tross for dette forsetter lakseaksjene å stige. Lerøy var forrige uke opp over 10%, Austevoll 8% og Salmar nærmere 7%. Dette skyldes rapporter om lavere biomasse i sjøen. Noe som betyr lavere tilbud og økt sannsynlighet for høye priser også neste år.

Prisingen for en del av disse aksjene begynner å bli frisk. Lerøy prises 12x årets estimerte resultat, Salmar 19x og Marine Harvest 17x. Vi må imidlertid huske at resultatene har blitt betydelig oppjustert i løpet av året og at det er sannsynlig med vekst også i 2019.

Frontline

Kursen var sist uke opp 12%. DNB tok mandag aksjen i sin ukentlige portefølje på bakgrunn av et bedre tankmarked og fordi vi nå sesongmessing går inn i en gunstig tid for tank. Selskapet tapte penger i 2017 og vil også gjøre det i år, men for neste år forventes inntjeningen igjen å bli positiv. Ser vi på kurs under er aksjen nær fem års bunn. Skulle vi se en bedring neste år bør denne aksjen ha et godt potensial.

General Electric

Aksjen, som har hatt en trist utvikling de siste årene, var opp 17% forrige uke. Investorene har trolig fått tilbake troen på selskapet etter at Larry Culp fra Danaher Corp ble ansatt som CEO. Han har fått en god avtale med selskapet som vil gi han 47 millioner dollar hvis aksjen stiger med mer enn 50% innen 2022 og nærmere 300 millioner dollar hvis aksjen skulle øke med 150%. Culp er den første som kommer utenfra selskapets ledelse som blir toppsjef selskapets 126 år gamle historie. Helt uten i fra kommer han riktignok ikke da han har sittet i styret siden april. 

EPS i GE i årene 2013-14 var på 1,6-1,7 USD, mens nivået nå er på omkring 1 dollar. For at Culp skal få bonusene sine er han nødt til å bidra til å snu denne trenden. En måte han kan gjøre det på kan i følge Wall Street Journal være å stoppe det planlagte salget av Baker Hughes

Kering

Det franske selskapet Kering som produserer egne luksus produkter som Gucci, Yves Saint Laurent og Steve McQueen, hadde en svak uke med en nedgang på 7%. Konkurrenten Luis Vutton falt også 6%. Årsaken til dette er kinesiske tollmyndigheter trolig vil slå ned på dem som kjøper over tillatt grense av luksusvarer når de er i utlandet. Kina står for over 30% av omsetningen til produsenter av luksusvarer.

Begge disse to selskapene har vist god utvikling i både aksjekurser og resultater de siste årene. Når de prises på P/E på omkring 25 er de også svært sårbare for nyheter som kan bremse eller stoppe inntjeningsveksten.

Danske Bank

Aksjen har fått juling etter hvitvaskingsskandalen i Estland har blitt rullet opp. Denne uken fikk de beskjed fra danske myndigheter om å øke kapitalbufferen samtidig som de også stoppet tilbakekjøpsprogrammet av aksjer. I år er aksjen ned 34% og forrige uke falt aksjen nærmere 12%. Aksjen prises nå på 7x årets resultat og pris/bok 0,8. Kanskje estimatene skal noe ned, men det er nok en del grums allerede reflektert i kursen. I 2011 da det også var problemer i Øst-Europa var pris/bok nede i 0,6 så aksjen kan bli billigere fremdeles.

 

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.