Oslo Børs

Sjømataksjer klarte seg best på børsen i forrige måned.  Det kan ha sammenheng med et godt eksportvolum i perioden og at lakseaksjer er lite påvirket av renteuro og handelskrig. Norway Royal Salmon var med en oppgang på 26% den sterkeste aksjen i sektoren.

Verre gikk det utover sykliske aksjer. Materialindeksen falt 11% i oktober. Mye på grunn av dårlige tall og svak guiding fra Elkem. Teknologiaksjer gjorde det heller ikke bra med en nedgang på nesten 12%. Aller verst gikk det utover oljeserviceindeksen som var ned nesten 20%. Denne måneden begynner heller ikke bra for den indeksen etter at TGS varslet om svake utsikter da de la frem tredje kvartalstallene i dag. Dårligste aksje i sektoren forrige måned var Solstad Offshore som falt 36%, mens det lille seismikkselskapet Magseis gjorde det best med en oppgang på 9%

USA

Oktober ble en ekstrem måned i aksjemarkedet i USA hvor det spesielt var store fall for mange av vinneraksjene de siste årene. Aksjene som falt mest fikk en kraftig rekyl opp mot slutten av måneden drevet av blant annet bedre tall enn ventet fra Facebook. Dow Jones endte ned i overkant av 5% for måneden mens både S&P 500 og Shanghai endte måneden ned 7,5%.

Lenge har kinesiske aksjer falt mer enn amerikanske, men nå som resultatsesongen i USA har pågått for fullt de siste ukene har det amerikanske aksjemarkedet også fått merke handelskrigen. Dette fordi mange selskaper har nevnt denne under resultatfremleggelsen og brukt handelskrigen som begrunnelse for noe svakere fremtidsutsikter enn ventet. Fremlagte tall har dog stort sett vært bedre enn ventet.

Ole Andreas Halvorsens største investering

Et av selskapene som falt tilbake i oktober er industriselskapet United Technologies. Selskapet er en av 30 Dow Jones komponenter og i følge en artikkel i DN i dag hedgefondforvalter Ole Andreas Halvorsens største investering for tiden.  Aksjen falt tilbake som følge av et fall inntjeningen på nesten 10% sammenliknet med samme periode i fjor og noe forsiktig guiding. Omsetningen steg med 4,5%, men kostnadene steg mer. Til tross for dette har inntjeningsestimatene kommet noe opp i det siste. Estimert fortjeneste per aksje har økt til 7,29 for i år og 7,78 for neste år.  Selskapet er et konglomerat som driver med heis og rulletrapper, flymotorer, ventilasjon, aircondition, og luftfart-systemer.

NVIDIA

En aksje som virkelig bidro til fallet og svingningene i det amerikanske markedet i oktober var NVIDIA. Selskapet lager avanserte grafikkprosessorer for visualisering, spill, datasentre og biler (Tesla blant annet). Aksjen ble handlet for 289 dollar i starten av oktober, var nede i 176 på det laveste mandag denne uken, og endte måneden på nesten 211 dollar. NVIDIA leverer tredje kvartalstall 15. november.  Inntjening pr aksje forrige regnskapsår var 4,65 dollar. For inneværende år eller regnskapsåret 2019 er den ventet å bli 7,32 dollar for å så stige til åtte. Den sterkeste veksten er med det tydeligvis forventet å være over for denne gang. Aksjen handles derfor ikke lengre til de samme høye multiplene som tidligere.

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.