Oktoberregnet fortsetter i aksjemarkedet

av | 13. oktober 2018 | Internasjonale aksjer, Norske aksjer

Den svake utviklingen fortsetter i andre uke av oktober. Dow Jones -4,2%, S&P 500 -4,1%, NASDAQ -3,7%, Oslo Børs -3,6%, Paris -4,9%, Frankfurt -4,9%, Stockholm -6,0%, London -4,4% og Nikkei -4,6%. Shanghai -7,6%. Markedene bedret seg noe fredag og de amerikanske markedene endte dagen i solid pluss. Årsaken til svakheten er frykt for inflasjon/renteøkning i USA i kombinasjon med handelskrigen.

Vi har denne gangen sett nærmere på syv aksjer som har hatt en relativt svak utvikling den siste tiden.

Telenor

Telenor gjorde det sterkt i 2017, men i år er aksjen ned 14,5%. Eller 10% dersom vi justerer for utbytte. I januar ble aksjen handlet til nærmere 190 kroner, mens  kursen endte like over 150  på fredag. Den videre kursutviklingen vil påvirkes av resultatene som kommer onsdag 24.10. I tillegg står Telenor foran en budrunde for mobillisenser i Thailand.

DNB Markets har kjøp og kursmål 200 NOK, men tok den nylig ut av sin anbefalte portefølje. Gjennomsnittlig kursmål blant 26 analytikere er 170 kroner. Selskapet leverte sterke resultater i 2017 med en EPS på over 11 NOK. I år og neste år er estimatene omkring 10 kroner noe som tilsier en P/E på 15. Direkteavkastningen er over 5%. På generell basis har telekomsektoren utviklet seg svakt i år, men kanskje sektoren blir mer attraktiv hvis markedene forblir urolige.

Elkem

Etter flere års fravær kom Elkem igjen tilbake på Oslo Børs i mars måned og IPO kursen ble satt til 29 kroner. Kursen utviklet seg sterkt til slutten av august hvor den endte på 45 kroner. Aksjen har korrigert ned i forbindelse med den siste tids uro og handles nå til omkring 33 kroner. Selskapet nyter for tiden godt av sterk utvikling i silikonmarkedet. Kepler Cheuvreux tok opp dekning av selskapet tidligere i måneden med et kursmål på 46 kroner. De fremhever at lite investeringer i silikonkapasitet de siste årene har gjort markedet strammere.  De forventer et stramt marked til 2021-22.

Aksjen prises til <5 x forventet 2018 og 2019 EPS noe som virker rimelig. Samtidig er multiplene så lave at man fort kan mistenke at estimatene er for høye.

Elkem skal du kjøpe når den koster det samme som en halvliter sa den gamle meglernestoren Dagfinn Sundal på den tiden da en halvliter kostet rundt 30 kr.

XXL

Selskapet var tidligere en favoritt blant konsumanalytikerne, men etter flere kvartaler med skuffende resultater har pipen nå fått en annen lyd. Selskapets internasjonale suksess i Sverige og Østerrike lar vente på seg. Aksjen prises nå mer på linje med rene norske detaljhandelsselskaper som Europris og Kid. Tidligere var det forventninger om kraftig vekst i EPS tallene, mens de siste estimatene viser et fall for 2018 i forhold til 2017. EPS estimatene for 2018 var våren 2017 på i snitt omkring 6 kroner, mens estimatene nå er i overkant av 3 kroner.

At aksjen har mer enn halvert seg er derfor kanskje ikke helt urimelig. Samtidig burde nå risikoen i aksjen være betydelig lavere og det er ikke utenkelig at vi begynner å nærme oss en bunn. På kort sikt vil for eksempel en god vinter i Norge og Sverige være kjærkomment for salget i de neste kvartalene.

ABB

Selskapet har i likhet med andre svenske industriaksjer utviklet seg svakt den siste måneden og for ABB også de siste årene. Aksjen er ned 10% hittil i år og opp bare skarve 6% siden slutten av 2016. Samtidig viser selskapet en god underliggende inntjeningsvekst med en årlig snittvekst for perioden 2013-19 på 8%. Aksjen prises på ca 14x årets resultat og 12x for 2019.

Selskapet har en solid balanse og bør for eksempel dra nytte av et bedre olje og gassmarked. I henhold til DNB som startet dekningen av aksjen med kursmål 261 SEK i september er også selskapets divisjon som leverer produkter til kraft og energiprodusenter godt posisjonert for videre vekst. I tillegg er også selskapet godt posisjonert innen robotisering, automatisering, digitalisering og energi effektivisering. Et risikomoment kan være sterk konkurranse fra Mideas Kuka på robot og automatiseringssiden.

Superdry

I følge Finansaviser fortsetter den norske franchisetageren til det britiske klesmerket Superdry å tape penger. Det har heller ikke gått veldig bra for aksjen som hittil i år er ned 48%. Ut i fra våre kilder tjener imidlertid selskapet ute gode penger. EPS for i år ventes å overstige 100 pence og det ventes videre vekst neste år. Aksjen prises dermed under 10 gangeren noe som virker lavt med tanke på den sterke inntjeningsveksten. Imidlertid kan den siste kursutviklingen være tegn på at investorene ikke helt tror på estimatene. Hennes & Mauritiz utviklingen det siste året har vist oss at dette er en risikabel bransje.

Kering

Kering som vi også skrev om sist uke fortsette dens svake utviklingen. Det franske selskapet som produserer egne luksus produkter som Gucci, Yves Saint Laurent og Steve McQueen, falt 11,5% og er for måneden ned 17%. Konkurrenten Luis Vutton falt 8% og er ned nesten 14% for måneden. Årsaken til dette er kinesiske tollmyndigheter har flagget at de vil slå ned på dem som kjøper over tillatt grense av luksusvarer når de er i utlandet. Kina står for over 30% av omsetningen til produsenter av luksusvarer.

Begge disse to selskapene har vist god utvikling i både aksjekurser og resultater de siste årene. Skulle veksten stoppe opp er de sårbare, men Kering prises nå på omkring 20 ganger 2018 estimatene og risikoen burde derfor blitt litt redusert etter den siste korreksjonen. Vi vil tro at fortsatt vil etterspørselen etter luksusprodukter vokse på lengre sikt.

ATOS

Det franske IT selskapet ATOS har korrigert ned fra godt over 120 euro til under 100 de siste månedene. En årsak er at resultatene for andre kvartal var litt skuffende. I tillegg har selskapet nylig inngått avtale om å kjøpe det amerikanske selskapet Syntel. Uansett er estimatene for 2018 og 2019 justert opp den siste tiden. EPS for i år ventes til å overstige 8,5 EURO og neste år er konsensus på nærmere 10 Euro. Aksjen prises dermed under 10 gangeren og har nesten fire doblet resultatet siden 2014. Undertegnede kjøpte noen aksjer denne uken i ATOS.

 

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.