Det var store svingninger på børsene siste uken i 2018. Etter kraftig fall på juleaften kom børsene sterkt tilbake andre juledag og for første gang i historien steg Dow Jones med mer enn 1000 poeng på en enkelt dag.

Den politiske situasjonen i USA er en sterkt medvirkende årsak til usikkerheten. Faktorer som i) uenighet mellom FED og Presidenten ii) stengning av offentlig sektor p.g.a, budsjettuenighet iii) handelskrigen er alle faktorer som bidrar til dette. De amerikanske indeksene var opp omlag fire % siste uke, men var ned mellom fire og seks prosent for året som helhet.

I Oslo var børsen åpen kun to dager i forrige uke med et fall i hovedindeksen på 2,5% på torsdag, mens fredag var indeksen opp 2%. Totalt for uken var indeksen ned 0,6%. Lakseaksjene, som har gjort det svært bra i 2018, gjorde det relativt svakt i årets siste uke. Oljerelaterte aksjer og bank gjorde det bra de to dagene børsen var åpen.

Ser vi øvrig internasjonalt var indeksene flate til +/- 1% i årets siste uke.

For året som helhet endte alle børsene ned. Oslo Børs falt minst med en nedgang på 1,8%, mens den svakeste utviklingen finner vi på Shanghai børsen med et fall på 24%. Ingen tvil om at handelskrigen med USA har spilt en avgjørende rolle her.

Det har også vært svak utvikling på de Europeiske børsene. Tyskland endte ned over 18%. Alle industriselskapene har merket handelskrigen. Markeder som Japan, Frankrike og England er ned over 10%, mens Stockholm falt litt over 9%.

Vi har valgt ut en aksjeportefølje for norske aksjer i 2019 og en aksjeportefølje for globale aksjer. Hver portefølje består av åtte aksjer. 

Norsk Portefølje: Subsea 7, Aker BP, Odfjell Drilling, DNB, Sparebanken Østlandet, Kongsberg Gruppen, Orkla, BW LPG

Internasjonal portefølje: Koninklijke Ahold Delhaize, Halliburton, Lululemon Athletica, TripAdvisor, Merck, Hormel Foods, Starbucks og Tractor Supply

Se mere detaljer her: 

http://aksjerogsaant.no/wp-content/uploads/2019/01/Ukerapport-Desember-30.pdf