Ny tung børsuke

av | 9. desember 2018 | Internasjonale aksjer, Norske aksjer

Etter en fin start mandag ble det nok en tung uke. Mandag var det optimisme p.g.a. avtalen mellom USA og Kina om å utsette økningen av importtollen. Senere i uken ble dette motvirket av USA’s utnevnelse av «hardlineren» Lighthizer som sjefsforhandler med Kina og arrestasjonen av Huawei CFO’en.

I Norge steg børsene mandag, men deretter ble det tre dager med fall, før fredagen avsluttet med solid økning. For uken var Oslo Børs ned 2% til tross for at oljeprisen steg noe i løpet av uken.

I Europa var børsnedgangen ganske betydelig: UK -2,9%, Paris -3,8%, Stockholm -4,0% og Tyskland -4,2%. For 2018 er Tyskland ned hele 16,5%, mens Oslo Børs fortsatt er opp 3,6%.

 I Asia var bemerkelsesverdig nok Shanghai opp 0,7% for uken. Dette kan jo ha sammenheng med at Kina har falt mye i forkant og for året er ned så mye som 20,9%. Ellers falt Nikkei 3,0% og Hong Kong 1,7%.

Fredag ble en tung børsdag i USA: Dow Jones -2,2%, -2,3% S&P 500 og Nasdaq -3,0%. For uken endte disse indeksene ned fra 4,6-4,9%. Ved start fredag var det en liten oppgang, men indeksene falt tungt utover sesjonen. Det ligger nok derfor an til fall i markedene når Asia og Europa åpner mandag.

Trenden i markedene er ned fordi fundamentet for markedsoppgang er borte. Markedene har steget fordi etter finanskrisen har det vært unaturlig lave renter som følge av sentralbankenes politikk. Når man nå kan få nesten 3% risikofritt i USA er dette et godt alternativ for mange. Strømmen av penger inn i aksjemarkedet er derfor snudd.

http://aksjerogsaant.no/wp-content/uploads/2018/12/Ukerapport-Desember-9.pdf

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.