Inntjeningsvekst, Apple og handelskrig

Oslo Børs slo tilbake med en oppgang på 3% i forrige uke, omtrent på linje med de amerikanske indeksene. Dette til tross for at oljerelaterte papirer falt videre.

Fredagens handel i USA ble preget av sysselsettingstalll, Apple og ikke minst handelskrig.  Først steg markedet på forventninger om nye samtaler mellom Trump og Xi Jinping, deretter falt Dow Jones indeksen 500 poeng på uttalelser fra en i administrasjonen til Trump om at det ikke er planlagt noen slik samtale med det første.

Handelskrig eller ikke, fremdeles er det gode makrotall i form av god økonomisk vekst og lav ledighet i USA. Veksten i år har vært spesiell høy på grunn av skattekutt, uten skattekutt neste år blir veksten noe lavere. BNP ventes å vokse også neste år, men med 2,5% og ikke 2,9% som i år. Skattekutt og sterk økonomisk vekst har gjort at inntjeningsveksten for amerikanske selskaper har  vært ekstremt god i år. Inntjening pr aksje for selskapene i S&P 500 ventes i følge Credit Suisse å stige med 22% i år. For neste år ventes det en inntjeningsvekst på 10%. Dette bør være nok til at markedene skal videre opp i følge investeringsbanken. 

Apple:

Apple leverte tall for fjerde kvartal 2018 etter børs på torsdag. Apple tjente 11,9 dollar pr aksje i regnskapsåret 2018.  Salget i kvartalet vokste med 20% i forhold til fjoråret. Selskapet venter en salgsvekst på 5% i fjerde kvartal i forhold til fjoråret. Dette var noe skuffende og  sammen med nyheten om at Apple ikke lenger skal rapportere antall solgte Iphoner bidro til at aksjen falt drøye 6% på fredag.  I regnskapsåret 2015 solgte Apple totalt 306,7 millioner Maccer, Ipads og Iphoner, mens de i regnskapsåret 2018 solgte 279,5 millioner enheter. Selv om Apple har tjent stadig mer penger de siste årene selger de færre enheter totalt. Årsaken til det er todelt; Apple setter stadig opp prisene og de tjener i økende grad på tilleggstjenester. I snitt tjener Apple ca 125 dollar pr Iphoneeier i året på tilleggstjenester som kjøp av apper og strømmetjenester.

 Naturgass

Prisen på naturgass starter uken med en oppgang på nesten 5% etter rapporter om lite naturgass på lager i USA og melding om kaldt vær de neste par ukene.

Resultater:

Mange selskaper skal levere tall denne uken. Spesielt mange på torsdag da blant andre Subsea 7, Lerøy og Aker legger frem sine tredje kvartalstall. I USA skal blant andre FMC, Mosaic, Ralph Lauren og Ely Lilly legge frem tall.

Makro: 

Rentemøte i Japan og UK. Inflasjon og BNP tall for EU. Detaljhandelstall for  mange europeiske land på onsdag og inflasjons tall for Norge på torsdag 

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.