Børsfall

Oslo Børs falt 2,3% i dag på svake børser ute og en oljepris som falt under 81 dollar. Nasdaq var ned en prosent, men er opp 0,1% i skrivende stund, mens Dow &Jones er ned et halvt prosent.  Indeksen for gull- og sølvaksjer er opp nesten 4% i USA, mens computerindeksen er opp en prosent. Bankaksjer er mest ned. Amazon fortsetter ned, mens de andre FANG aksjene er i pluss.

Bakgrunn for børsfallet

Aksjer går opp og ned. Av og til skal de bare korrigere ned fordi de har gått mye opp og investorer vil sikre gevinst, men det er som oftest noe som utløser nedgangen. LVMH kom med salgstall tirsdag. Der fikk man svart på hvitt at de merker redusert etterspørsel fra Kina. Dette sammen med en begynnende rotasjon ut i fra rentesensitive teknologiselskaper trigget børsnedgangen. Samtidig har stigende renter, svakere økonomisk utvikling i Kina og handelskrig lenge ligget over markedene. Obligasjoner begynner også å bli et ok alternativ til aksjer for amerikanerne med rentene på det høyeste nivået siden 2011. Man kan få nesten 3% rente på å binde pengene i 2 år i USA. Det kan nok være et brukbart alternativ for mange. 

Bør man gjøre noe?

Nå står resultatsesongen for døren, den kan bli avgjørende for markedets utvikling på kort sikt.  Som oftest er det best å ta det med ro, stå med porteføljen din hvis du er komfortabel med den. Er du ikke komfortabel er det ingen grunn til å vente med å gjøre nødvendige tilpasninger. Ikke prøv å være den smarteste, det å fange fallende kniver kan være en smertefull opplevelse. Husk at Oslo Børs har steget veldig mye siste par år, uten noe særlig med korreksjoner.

Er det noen plasser å hjemme seg?

Det er mange aksjer der ute som allerede har falt svært mye og som begynte å falle lenge før denne korreksjonen. Vi vil skrive om noen av dem i dagene fremover. Så følg med.

Det finnes også selskaper som er mer lik obligasjoner i den forstand at de har en forholdsvis jevn inntjening og betaler utbytte. De kan være et godt alternativ i disse dager. Som disse selskapene som har betalt utbytte i 120 år i strekk!

Makro i dag:

inflasjonen i USA falt fra 2,6% i august til 2,3% i september. Hovedårsaken til fallet var et markert fall i gassprisene.

 

 

 

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.