Oslo Børs falt fra start på skuffende tall fra Yara og PGS. Ikke første gang PGS faller på tall, sikkert ikke siste gang heller. Yara falt ca 5% og endte på 368 kr, det laveste nivået for dagen.

Hovedindeksen endte ned med 1,4%. Oljeprisen var ved stengning på 79,14. Ned en drøy prosent.

De amerikanske børsindeksene var litt ned ved stengning Oslo Børs.  Børsfallet i Kina brukes som forklaring på at amerikanske børser faller i dag. Den nye kommunikasjonsindeksen ledet an i fallet med en nedgang på 1%. Drevet av fall i Netflix som har blitt nedgradert av opptil flere meglerhus i det siste. De synes ikke Netflix tjener nok penger på veksten. Mens nye selskaper er ned, er indeksen for stabilt konsum, bestående av mange tradisjonrike selskaper som (Wal-mart og Coca-Cola) opp 0,8%.  Phillip Morris leder an oppgangen i indeksen.

Aksjer i fokus:

Phillip Morris

Tobakksprodusenten Phillip Morris går mot strømmen og er opp 4,5% etter å levert en vekst i inntjeningen på 13,7% i forhold til samme periode i fjor. Selskapet forventer å tjene ca 5 usd pr aksje i år og er forventet å betale 4,5 dollar pr aksje i utbytte. Både inntjening og utbytte er forventet å øke i årene som kommer. I skrivende stund handles aksjen for 89 dollar så aksjen er et fristende kjøp dersom man ikke har noe i mot å eie en tobakksprodusent.

Danaher

S&P 500 selskapet Danaher leverte tall før åpning i dag. Selskapet som nylig mistet sin CEO til General Electric leverte solide tall akkurat som andre amerikanske healthcare selskaper har gjort så langt i kvartalet. EPS økte med 10% i forhold til tredje kvartal i fjor, mens omsetningen økte med 6,5%. For hele 2018 oppjusterer selskapet EPS forventningene til 4,49-4,52 fra 4,43 til 4,50. Oppjusteringen skyldes de gode tredje kvartalstallene, mens fjerde kvartal er ørlite nedjustert Aksjen, som endte på 104,9 i går, er opp 12% i år mot 5% for indeks. Danaher er et konglomorat  bestående av 20 selskaper med totalt 67 000 ansatte over hele verden. Selskapet har med Lawrence Culp Jr ved roret visstnok vært veldig flinke til å vokse gjennom oppkjøp, noe den nye arbeidsgiveren til Culp ikke har vært. Aksjen virker ikke spesielt billig på dagens nivåer og er også ned 2% på rapporten.

Makro i dag:

Tre uker etter rentebeslutningsmøte offentliggjør sentralbanken i USA et notat om bakgrunnen for beslutningen, eller et møtereferat. I går ble dette møtereferatet, eller Fed minutes som det heter, offentliggjort. Rentene steg noe som følge av notatet. FED understreket at veksten er veldig sterk, og arbeidsledigheten veldig lav, men at inflasjon er stabil. De la også til grunn at det ikke var noen ny informasjon som tilsa økt langsiktig inflasjon. Det er derfor vanskelig å tolke dette notatet som at Fed er blitt mer «hawkisk» som det heter.  Enkelte mener at Fed med notatet viser at de er blitt mindre opptatt av den teoretiske nøytrale renten, og mer opptatt av løpende økonomisk utvikling. Det vil derfor være enda viktigere fremover å følge med vekst og inflasjon. Samtidig viser siste tall for boligsalg i USA at høyere renter allerede har en dempende effekt på boligmarkedet. Det kan gi  negativt utslag på på vekst og arbeidsledighet etter hvert.

 

 

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.