I Norge er det en forsvinnende liten del av befolkningen som handler aksjer. Derfor er det mange som ikke helt hvordan man handler aksjer selv. Flere og flere sparer dog i aksjer gjennom aksjefond. Det er kanskje den beste måten å spare i aksjer på dersom du ønsker å ta del i verdiskapningen i næringslivet og dermed overtid få høyere avkastning på sparepengene dine. Ønsker du derimot å prøve deg selv har vi samlet de ti viktigste tingene du burde tenke på.

Hvor mye skal du handle for?

Ikke mye før du vet hva du gjør. Vet du ikke hva du gjør så ikke handle for mer enn hva du har råd til å tape.  Husk at til og med tilsynelatende solide bedrifter kan gå konkurs, men helst så går det godt om du satser på selskaper med solid balanse og inntjening

Ikke sats alt på et kort

Kjøp flere aksjer i flere industrier og næringer.

Sett deg inn i selskapene du kjøper

Du bør ta deg tid til å gjøre deg opp en mening om selskapet du investerer i. Vær forsiktig med selskaper med kort historie, uten inntjening og med høy prosjektrisiko.

Godt utvalg av nettmeglere

De fleste nettmeglere har lave priser og gode handelsplattformer. Det er blitt veldig billig å handle aksjer på nett. Det er blitt så billig at det kan være fristende å handle for mye. Det er også enkelt å bli kunde. Du må gjennom noen spørsmål som er ment å sikre at du investerer på en måte som passer deg, men vær forsiktig du kan fremdeles ta dumme beslutninger.

Ikke handle for ofte selv om det er billig

De færreste får til å trade, og det er ikke enkelt å konkurrere med dataprogrammer. Selskaper som over tid bygger verdier vil som oftest ha en stigende aksjekurs over tid. Derfor lønner det seg å være tålmodig i aksjemarkedet og ikke handle for ofte selv om det er billig. Det kan fort bli dyrt.

 

Vær heller kjapp på avtrekkeren når du går i tap

Det betyr ikke at du skal selge med en gang det peker nedover, men ikke selg de gode aksjene dine og sitt igjen med de dårlige

Behold aksjene dine når du fremdeles ville kjøpt de.

Selg aksjene du har i et selskap når årsakene til at du kjøpte de ikke lenger er til stede

Skal du bruke aksjemegler eller nettmegler?

Det kommer an på hvor mange penger du har, men uansett ikke bare stol på megleren. Hun vil få deg til å selge aksjer du aldri burde solgt. Ta alltid ansvar for beslutningene selv, de er ditt ansvar og det er dine penger. Hører du bare på megleren kan det godt være at dine penger til slutt blir meglerens penger.

Ikke selg alt når det står på forsiden av avisene at du må selge.

På de tidspunktene pleier det seg å lønne seg å kjøpe. Det beste er derfor å alltid å ha midler i reserve slik at du kan utnytte slike muligheter