Neste krise hos land som unngikk finanskrisen?

30. mai 2018 | Makroøkonomi

Oppgang i renten kan gjøre det vanskeligere å betjene og tilbakebetale lån for private, bedrifter og land som har benyttet de lave rentene til å øke gjelden. I USA ser ikke situasjon for husholdningene så verst ut. Der begynner ting å normaliseres etter finanskrisen.

Land som Danmark, Australia, Norge, Sverige og Canada (DANSC landene) hadde ingen banksektor som ble liggende med brukket rygg etter finanskrisen, men disse landene opplevde allikevel en negativ økonomisk utvikling i 2009 og kjørte på med lave renter for å få den økonomiske veksten tilbake.

De lave rentene har ført til en solid gjeldsøkning og økte huspriser i disse landene hvor mange av innbyggerne har vært med på rentefesten uten å ha opplevd finanskrisens mørkeste sider.  Enkelte spekulerer derfor i om neste krise kan oppstå nettopp i et av DANSC landene. Men med positiv utvikling i arbeidsledigheten har folk flest penger til å betjene gjelden sin. Skulle vi få en situasjon med økte renter og økt ledighet vil varsellampene blinke.