Makro Uke 46

Markedene har vært bekymret for lavere økonomisk vekst fremover i tid, men rapporterte økonomiske tall har stort sett vært veldig gode. Det begynte å endre seg i forrige uke og den trenden fortsatte denne uken med svake økonomiske tall i form av fall i BNP i Tyskland og Japan. Resesjon er definert som fall i BNP to kvartaler på rad. Japan og Tyskland er nå halvveis til en resesjon etter at den japansk BNP falt med 1,2% i tredje kvartal og tysk med 0,8%. Japan er verdens tredje største økonomi og Tysklands økonomi er nr fire. 

JAPAN

For Japans vedkommende brukes en voldsom tyfon (orkan) og jordskjelv som noe av forklaringen til den svake utviklingen i BNP. Lavere etterspørsel fra Kina, som robotfabrikanten Fanuc meldte om da de leverte tall denne uken, kan være en annen forklaring.

TYSKLAND

Tysklands bilindustri sliter med nye krav til registrering av utslippstester og tariffer. Produksjonen av biler og bildeler falt derfor med 7% fra andre til tredje kvartal. Dette førte til svak eksport og bidro nok til mye av den negative BNP utviklingen i kvartalet. En annen ting som førte til lavere vekst enn ventet var lite vann i Rhinen. Lite vann gjorde det vanskelig å frakte olje og andre produkter på Rhinen. Noe som også bidro til svak aktivitet i kvartalet.  Den tyske regjering venter nå en vekst på kun 1,6% i 2018, nedjustert fra en forventet vekst på 2,3% tidligere i år. For neste år ventes veksten i Tyskland å være på 1,5%. Noe som er langt under USAs forventede vekst på 2,9% i år og 2,5% neste år. 

KINA

Denne uken kom også urovekkende tall fra Kina. En indeks over innkjøpssjefene i vareproduksjon-industrien forventninger til aktivitet fremover falt til rett over 50 denne uken. Delindeksen for nye ordre og eksport falt til 47. Det laveste siden 2016. Tall over 50 signaliserer en ekspanderende økonomi.

Råvarer

Prisen for Brent-olje for levering i januar 2019 falt med 4% sist uke, men er fremdeles opp seks % for året. Bakgrunnen for fallet denne uken kan være at svakere vekst i verden som beskrevet ovenfor gjør en allerede lav forventet etterspørselsvekst etter olje i 2019 enda lavere. Samtidig fører høy oljeproduksjon i USA og Russland fører til mindre behov for OPEC olje neste år. Da ville Saudi-Arabia normalt kuttet i produksjonen for å holde prisene opp, men det vil de slite med å gjøre nå fordi Trump ønsker lav oljepris. Saudi-Arabia har muligens ikke annet valg enn å innfri Trumps ønsker fordi de har dårlig forhandlingsposisjon i forhold til USA etter at minst 5 Saudi-arabere er siktet for å ha drept journalisten Khasoggi i Tyrkia. 

I forhold til en annen mye anvendt råvare som kobber har oljeprisen stått seg godt i år, men motsetning til oljeprisen har prisen på kobber sluttet å falle. Kobber blir ofte kalt doktor kobber for sin evne til å være i forkant av utviklingen i den globale økonomien. Kobber blir anvendt i produksjon av biler, Iphoner, konstruksjon av nye bygg og i kjøleskap og er derfor et godt barometer på temperaturen i økonomien i verden. Prisen på kobber for levering i november er opp 3% så langt denne måneden, men for året er kobberprisen ned om lag 10%.

Oppgangen i kobberprisen kan tyde på at utviklingen i den globale økonomien ikke er så ille allikevel og at nedgangen i oljeprisen mest har med forhold på tilbudssiden å gjøre som beskrevet i siste World Energy Outlook av OPEC.

Lenger frem i tid vil det bli mer behov for oljen til OPEC og Saudi-Arabia, så det beste de kan gjøre nå er å vente selv om statsbudsjettet deres går med underskudd med dagens oljepriser. Lav oljepris vil være godt for verdensøkonomien, om den ikke er det for stats-finansene til Saudi. Lav oljepris vil også øke etterspørselen, og kan være med på å bidra til en høyere oljepris et par år frem i tid enn tilfellet hadde vært om OPEC kutter i produksjonen i desember slik de ønsker å gjøre.

 Valuta

Kronen svekket seg med oljeprisen denne uken, 0,9% mot dollaren og 0,7% mot euroen

Blogglistenhits

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.