Yoga og Cryogenic i en blandet børsuke

av | 2. september 2018 | Internasjonale aksjer

Forrige uke var noe blandet for verdens aksjemarkeder. Dow Jones steg 0,7%, S&P 500 +0,9%, Nikke +1,2% og Stockholm +0,7%. I UK var FTSE 100 ned 1,9% med økende frykt om no Brexit Deal. Oslo, Paris, Frankfurt og Shanghai var ned fra 0,1 – 0,5%.

Til tross for at oljeprisen steg nesten 3% og at oljemessen ONS foregikk i Stavanger maktet ikke Oslo Børs å stige på ukesbasis.  En aksje som imidlertid tok av var BW Offshore +18,9%. Selskapet rapporterte et driftsresultat på 22,1 millioner dollar for 2. kvartal mot ventet 20 millioner dollar. I tillegg fikk de en ny kontrakt for å vurdere en FPSO utenfor Falklandsøyene. La oss håpe at dette blir et lønnsomt prosjekt for selskapet som tidligere har slitt med svak prosjektstyring.

For Archer var uken svakere med et fall på over 13%, men det kan muligens snu mandag da selskapet etter børs fredag meldte om salg av deler av US businessen for ca 30 millioner dollar. Den negative utviklingen fortsetter for Solstad Farstad og aksjen falt over 10%. Selskapet rapporterte 23 august om svake resultater og fortsatt betydelige finansielle utfordringer.

Et annet selskap som hadde en svak uke var gasstankrederiet BW LPG som rapporterte et resultat på minus 27 millioner dollar mot minus 7 millioner dollar i 2. kvartal 2017. For uken var aksjen ned 7,6%.

På New York børsen steg kursen i Lululemon Athletica 13% på fredag etter at selskapet rapporterte sterke resultater for kvartalet. EPS endte på 0,71 dollar og salgsinntektene på 723 millioner dollar. For tre måneder siden guidet ledelsen inntekter på 660-665 millioner dollar og en EPS på 0,46-0,48 USD. Konsensus før tallene var på 0,49 USD. Luluemon er et selskap som er produserer high-end treningsklær til yoga og annen trening.

Aksjekursen til Brooks Automation steg over 30% forrige uke etter at selskapet besluttet å selge sin halvleder Cryogenic business til Edward Vacuum LLC.  Et datterselskap av svenske Atlas Copco. Gjennom denne dealen får Atlas også en 50% andel i selskapet Ulvac Cryogenic som Brooks Automation drev sammen med vår japanske favoritt Ulvac.

Både Ulvac og Atlas Copco er spesialister i utstyr som produserer blant annet halvleder produkter ved vakum trykk. Den cryogeniske virksomheten betyr at de i tillegg får ekstra kompetanse på produksjon av komponenter ved lave temperaturer.

Brooks får 675 millioner dollar for selskapet, mens de før avtalen var priset til ca. 2 milliarder dollar er verdien nå på 2,7 milliarder dollar. Atlas Copco kursen steg 2,8% forrige uke, mens japanske Ulvac var opp nesten 10%. Atlas Copco prises for øvrig til ca. 20 ganger forventet 2018 resultat, mens Ulvac prises til 7-8 gangeren.

For bilaksjene ble det en ganske god uke selv om Trump ennå rasler med sablene. BMW, Volkswagen, Renault og Geely var opp 2-3%. Unntakene var Tesla -6,6% hvor fokuset mer er på Elon Musk sine stunt og Ford -2,1% som har avblåst å importere biler fra Kina p.g.a. de planlagte økte tollsatsene.

Trump har vært ute og advart FANG selskapene igjen om at konkurransemyndighetene bør ta en nærmere titt på de. Det hindret de ikke i å ha en strålende uke. Amazon +5,6% (etter positiv analyse med høyt kursmål), Apple +5,3% (forventninger til de nye Iphonemodellene), Netflix +2,5%, Facebook +0,6%, Alphabet -0,2%.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.