Trump svekker markedene
Siste uke har vært svak for verdens børser. Oslo Børs er av de børsene som har greid seg best med en nedgang på 1,5%. Dette skyldes nok at oljeprisen for uken er opp 3%. Dow Jones er ned 2% for uken, mens Tyskland er ned over 3%. Shanghaibørsen fortsetter å falle og er ned over 4%. Den fortsatte handelskrigen mellom USA og Kina og en del andre land drar ned børsene. Av størrelsen på kursfallene kan det foreløpig se ut som om handelskrigen forventes å gå mest utover kinesiske selskaper.
Bilselskaper er av de med høyest andel av omsetningen til Kina. Daimler merker handelskrigen allerede og kom med en profit-warning. De klarer ikke å kompensere for økte tariffer, med prisøkninger. De regner derfor med at årets resultater vil bli noe svakere enn 2017. Daimler falt nesten 8%. Det var tilsvarende fall for Renault og Volkswagen.
Halvlederselskapene har også mye Kinaeksponering. 25% av alt salget til Intel går til Kina. Aksjen var ned 4,7 %. Dette kan også ha sammenheng med at det ble avslørt at selskapets CEO hadde et forhold til en ansatt før han ble CEO. Qualcomm, som har over halvparten av salget sitt i Kina var ned 4%. Av andre teknologiselskaper falt LG Display 10% og Accton Technology 6%.
Denne uken ser vi også at søkerrelaterte selskaper og E-handelsselskaper som Baidu-5,1%, JD.com -6,4% og TenCent 3,1% gjør det svakere. Fang selskapene fortsetter å gjøre det bra. Amazon var helt flat, Alphabet +0,3%, Facebook +3%, og Netflix +4,9%. Netflix gikk over 400 dollar for første gang etter at tre analytikere oppjusterte sine kursmål på aksjen.
En tredje sektor med mye Kinaeksponering er industri. Verdens største industriselskap, målt i børsverdi, Boeing var ned 5% forrige uke.
Mot slutten av uken bidro OPEC møtet til en god utvikling for oljerelaterte aksjer. Transocean og Aker Solutions var begge opp nærmere 6%. Kartellet vedtok å øke produksjonen med 1 millioner fat, men samtidig ser vi at produksjonen i land som Iran og Venezuela faller kraftig.
I Norge merker vi oss at bankaksjer som SR-bank +7,2% og egenkapitalsbevisene MING +5,3% og NONG+6,0% er mye opp. Årsaken til dette er at det ble inngått en avtale om å fusjonere Sparebank 1 Gruppen sin skadeforsikringsvirksomhet med DNB Forsikring. Selvaag Bolig korrigerer opp med nærmere 7% etter forrige ukes fall da konsernsjefens avgang ble annonsert.
Ellers en svak uke for industri/materialer også i Norge med NHY og KOG ned nærmere 5% og Yara ned over 3%. Den negative utviklingen fortsetter for Veidekke etter nedskrivningene som ble annonsert. For uken er aksjen ned 7% og 14% for måneden. Ellers merker vi oss at Frontline er opp 12%, men aksjen er fortsatt minus 15% for året. Det er positivt for tankmarkedet med økt oljeeksport fra OPEC landene. De fleste oljeserviceaksjene er i pluss, men Fred Olsen Energy er ned nærmere 30% etter melding fra selskapet som tyder på at selskapet står foran en restrukturering med en sannsynlig emisjon til lav kurs.
Når det gjelder vår portefølje er den ned 2% hittil i måneden hvorav halvparten av dette kan tilskrives en sterkere krone. Det som har vært utfordringen for porteføljen er at vi nok har hatt litt mye eksportrelaterte selskaper spesielt innen bil og halvledere. Vi vil i løpet av uken ta en grundig gjennomgang og komme med vår oppdaterte juliportefølje. Uansett har vi en robust portefølje dominert av selskaper med lav belåning, solid resultater og god vekst til en attraktiv prising
Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.