Trump, Tesla og Ferrari

20. juni 2018 | Internasjonale aksjer

Til tross for Trumps handelskrig mot omtrent hele verden, men spesielt Kina, er både Oslo Børs og de fleste amerikanske indeksene i pluss så langt denne måneden. Oslo Børs er opp med nærmere 1%, Dow Jones +1,2%, S&P 500 +2,1% og Nasdaq 3,8%. Ellers i verden er Tyskland og Japan marginalt  i pluss, mens det er betydelig nedgang i Kina. Dette har trolig sterk sammenheng med tollsatsene som USA har innført, og truer med å innføre, på varer fra Kina.

Selv om den teknologitunge Nasdaq indeksen er mye opp, ser vi en stor forskjell mellom aksjene. Selskaper som leverer produkter og komponenter gjør det dårlig: Intel -4% , Applied Materials -4%, Samsung Electronics -7% og LG Display -12%. Et unntak her er Japanske Murata som er +13%. Murata produserer og selger bl.a. en kommunikasjonsmodul med prosessor og utstyr fra norske Nordic Semiconductors.

Søkemotorselskaper og mer E-commerce relaterte selskaper gjør det derimot veldig bra: JD.com +19%, Baidu +8%  og Yandex +7%, mens Amazon fortsetter oppgangen, +6,5% for måneden og 48% for året. Ikke lett for aksjefond som ikke har Amazon å konkurrere med indeksfond for tiden..

Søkermotor og e-handel relaterte selskaper har gjort det veldig bra denne måneden etter en svakere start på året. Her er prisingen i forhold til underliggende inntjening mye høyere, noe som skyldes forventninger om sterk vekst. JD.com har rapportert at de vil arbeide tett sammen med Google når de nå snart skal satse globalt. Google investerte nylig 2,5 mrd $ i JD.com. Så langt har Ding Dong som de kalles på folkemunne kun konsentrert seg om Kina, men ambisjonen er å bli verdens største e-handels selskap.

Ellers av aksjer i vårt internasjonale univers som har utmerket seg positivt denne måneden er el-bilprodusenten Tesla. Aksjen er opp nesten 20% etter en udramatisk generalforsamling 6.juni hvor Musk beholdt kontrollen over Tesla og samtidig som han fortalte at det var «quite likely» at produksjonen av Model 3s vil øke fra dagens 3500 i uken til 5000 ukentlig i slutten av inneværende måned. En annen Tesla nyhet markedet likte var at Tesla sier opp 3500 ansatte, eller 9% av arbeidsstyrken. Økt produksjon til lavere kostnader er positivt for aksjonærene. Omtrent samtidig med nyheten om kostnadskutt ble det offentliggjort at Musk har kjøpt 72500 aksjer i Tesla. Et innsidekjøp som det heter. Et innsidekjøp er en positiv nyhet som ofte blir undervurdert av markedet.

Utviklingen har også vært god for Ferrari som er opp 13%. Ferrari har kommet med ny modell denne måneden, Ferrari 488 Pista og en limited edition av denne, «Piloti Ferrari». Som kun selges til aktive racersjåfører. Timingen var derfor god da Ferrari tok en sjelden seier i Formel 1 i forkant av det nye «slippet». Ferrari arbeider også med å få klar sin første elbil for salg og vil dermed gå direkte i klinsj med Tesla om å levere high-end elbiler.

Samtidig sliter Volkswagen. Den tyske bilprodusenten rammes stadig av nye ettervirkninger av dieselskandalen og er ned 6% etter at blant annet sjefen for Audi ble arrestert.

I negativ retning utmerker også den japanske spillprodusenten Nintendo seg med et fall på 20%. Det har ikke vært nyheter fra selskapet, men selskapet skiftet toppleder etter første kvartalstallene. Ny ledelse rydder ofte i bøkene som det heter. Så får vi vente i spenning å se om det ramler noen skjeletter ut av bokhyllene til Nintendo.

Vi følger også solenergiselskapet Solar Edge som er ned med 15% så langt i måneden. Aksjen gikk fra 35 dollar i desember til 70 dollar i mai drevet av kraftig inntjeningsvekst. Siste kurs er 49 dollar uten negative nyheter fra selskapet. Kan hende det kun er en sunn korreksjon.

 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.