Oljeprisen har igjen begynt å falle

Oljeprisen falt kraftig i fjerde kvartal 2018, men har i likhet med aksjemarkedene hatt en strålende start på året. Oljeprisfallet i forrige kvartal kom som følge av økt amerikansk oljeproduksjon og bekymringer knyttet til global vekst.

Uken som sluttet 18. januar viste en lagerbygging i USA på 8 millioner fat. Fredagens riggtall fra Baker Hughes viste flere rigger i arbeid i samme land. Dette har gjort at oljeprisen igjen har begynt  å peke nedover. Legger man til dagen resultatvarsler fra Nvidia og Caterpillar kan den nedadstigende trenden fra fjerde kvartal fort fortsette.

Caterpillars resultatvarsel

Bekymringer rundt oljeetterspørsel og global vekst er for fullt tilbake på agendaen etter at Caterpillar i dag leverte svakere tall enn ventet og samtidig reduserte forventningene til selskapet resultater i 2019. Caterpillar har 10% av omsetningen sin i Kina. Omtrent halvparten av salget er globalt. Derfor blir selskapet ofte sett på som et  slags barometer for tilstanden i global økonomi. Caterpillar nevner økte kostnader til transport og materialer, samt svakere salg til Kina som hovedårsakene til resultatvarselet. Aksjen er i skrivende stund ned 8% i USA.

Resultatvarsel fra Nvidia

Det vil heller ikke hjelpe på sentimentet og forventningene til global vekst at også Nvidia kom med et resultatvarsel før åpning av det amerikanske markedet i dag. Nvidia sa dog ikke noe om 2019 i meldingen. Det vil de heller gjøre i forbindelse med resultatfremleggelsen 14. februar. Nvdia meldte at fjerde kvartal blir langt svakere enn tidlig kommunisert blant på grunn av dårligere salg i Kina. Nvidia er i den såkalte «semiconductor» industrien  som går for å være svært syklisk. Resultatvarselet til selskapet kan  derfor som resultatvarselet til Caterpillar være et tegn på at den økonomiske veksten i verden er på vei ned. Nvidia faller forøvrig dobbelt så mye som Caterpillar og er ned 16% akkurat nå.