Porteføljene

Etter en elendig mai måned slo porteføljene til Aksjer&sånt kraftig tilbake første uka i juni.

Den norske porteføljen steg 3,4% mot 1,95% for hovedindeksen. Oljeprisen slo også tilbake med en oppgang på 1,7% etter å blitt solgt ned i overkant av 10% siste uka i mai. Porteføljen er nå opp 23,8% for året mens hovedindeksen på Oslo Børs er opp 8,7%. Beste aksje i porteføljen var BW LPG med en oppgang på 6,7%. Shippingselskapet tjener svært godt for tiden som følge av høy etterspørsel etter LPG i Asia.

Den globale porteføljen gjorde det enda bedre og var opp 4,6% til tross for en kronestyrkelse i forrige uke. Verdensindeksen var opp 2,7% siste uke. Det var dog en elendig mai måned for den globale porteføljen med et fall på ca 7%. Så langt i år er porteføljen opp 12,6% mens verdensindeksen er opp 13,5%.

Hormel Foods, Citigroup og Microsoft var alle opp i overkant av fem prosent i norske kroner. Nykommer og Lululemon erstatter Gilead var opp fem prosent i dollar, men ikke i norske kroner. Beste aksje var Tractor Supply med en oppgang på 7,3% i norske kroner. Tractor Supply driver ikke spesielt mye med traktorer, men selger det det man trenger for en landlig livstil.

Makro:

Det er enormt mye frem og tilbake med Trump, tariffer og handelskrig. Siste nyhet er at det ikke blir noen ekstra tariff på varer fra Mexico siden de to landene er blitt enige om tiltak som skal begrense innvandringen fra Mexico til USA.

Lange renter har fortsatt å falle globalt. Den tyske ti åringen gir nå en løpende avkastning på -0,21% etter å vært såvidt positiv for en måned siden. I USA har rentefallet stoppet opp for denne gang etter at Sentralbanksjef Powell har indikert at Trump og markedet får viljen sin og at renten vil bli satt ned dersom det kommer flere svake makrotall. Siste makrotall fra USA var ikke spesielt lovende da sysselsettingsveksten i mai var langt svakere enn ventet. Tallene kan derfor føre til rentenedgang i USA. Forventninger om rentenedgang var nok en viktig bidragsyter til den solide starten på juni i aksjemarkedet.