Sterk børsuke! Markedet immunt mot handelskrig?
Nye børsrekorder preget sist uke. Unntaket var Nasdaq som falt marginalt. Verdens aksjemarkeder så ut til å ta mindre notis av handelskrigen. Hvordan helgas nyhet om Kina sin beslutning om å utsette forhandlingene med USA vil slå ut gjenstår å se.
Dow Jones var opp 2,3%, S&P 500 0,8%, NASDAQ -0,3%, Oslo Børs 1,9%, Paris +2,6%, Frankfurt +2,5%, Stockholm 1,7%, London +2,5%, Nikkei +3,4% og Shanghai +4,3%.
Sterk børsuke for Geely
Geely: Den kinesiske bilprodusenten Geely som vi tidligere har skrevet om fikk en god uke med en oppgang på 9%. Til tross for at selskapet produserer mesteparten av bilene i Kina og selger 99% av bilene i Kina og dermed ikke er direkte involvert i handelskrigen har aksjen fått mye medfart de siste månedene. En annen faktor som kan ha medvirket negativt er rapporter om fallende nybilsalg i Kina. Noe som kan ha sammenheng med handelskrigen.
Et forhold vi tror kanskje skaper misforståelse, er at største eier i Geely Zhejiang Geely Holding eier Volvo. Volvo har en del eksponering mot handelskrigen. Derfor har Volvo nylig besluttet å utsette en planlagt IPO i Sverige.
Nylig rapporterte forøvrig Geely om vekst i bilsalget for august på 30% sammenlignet med samme periode i fjor. Aksjen prises til 11x 2018E EPS noe som fremstår attraktivt med tanke på den sterke veksten. (2014-19E EPS vekst 37% p.a.).
Jubel for Hennes & Mauritz tall
Etter en sammenhengende periode med triste nyheter kunne endelig aksjonærene i Hennes Mauritz juble. Aksjen steg nesten 18% etter at rapporten for andre kvartal ble bedre enn ventet. Salget for kvartalet ble på 55,8 milliarder kroner mot ventet 54 milliarder. En forklaring er at selskapet ga store rabatter for å bli kvitt lageroverhenget. En annen at de tjente på en svak svensk krone.
Vi ser samtidig at et meglerhus som DNB opprettholder sin salgsanbefaling, men tar opp target prisen fra 110 til 115 SEK. EPS for i år og neste år ventes å ende mellom 8 og 9 SEK, mens selskapet i både 2014 og 2015 tjente mer enn 12 Kroner. D.v.s. at aksjen prises til 17x årets og neste års resultat. For å kjøpe aksjen bør man tro på bedre resultater enn dette for fremtiden.
ATOS billig på 11 x 2019E EPS?
Det franske IT og software selskapet ATOS hadde endelig en god uke. I slutten av juli kom selskapet med skuffende resultater. Aksjen falt fra over 120 Euro til under 100 i løpet av august og tidlig september.
Ser vi på EPS estimatene fra Factset er de opp både for 2018 og 2019 de siste tre måneder. Gjennomsnittlig EPS vekst 2013 – 19 estimeres til mer enn 20% per år. Aksjen prises til 11x 2019E EPS noe som ikke virker veldig dyrt. Samtidig har vi sett at mye av veksten har kommet gjennom oppkjøp. Spørsmålet er om de også vil lykkes med dette fremover.
Transocean kraftig opp på ny kontrakt
Transocean steg fredag med 7% etter å ha rapportert om en 300 dagers kontrakt for nybygget Transocean Norway. Kontrakten er med Equinor i Norge med oppstart i juli 2019. Denne riggen som bygges på Jurong verftet i Singapore ble opprinnelig bestilt av North Atlantic Drilling/Seadrill i 2012, men ble senere kjøpt av det britiske fondet Hayfin Capital ettersom den finansielle situasjonen forverret seg for Fredriksen sine riggselskap. I mars i år plukket Transocean opp en eierandel på 33% og har nå altså greid å sikre seg en kontrakt. Ratenivået er ikke oppgitt, men markedet i Norge er ganske stramt så vi estimerer et nivå på omkring 300 000 USD per dag. Dette er nok en god nyhet for en riggbransje som har vært nede for telling en god stund.
Bunnen endelig nådd i Europris?
Europris -28% er en konsumaksje, som på linje med selskaper som KID -14% og XXL – 46%, har utviklet seg svakt i Norge i år. Forrige uke var mer lystelig og aksjen steg 4,4% og er for måneden opp nesten 10%. Det kom samtidig en flaggemelding fra Folketrygdfondet om at de hadde solgt 3,5 millioner aksjer. Muligens har denne posten vært en klam hånd på kursen. Europris virker uansett ikke dyr med en P/E for 2018 på ca. 9. Kid prises på 11x og XXL på 13x. Direkteavkastningen i Europris er også attraktiv på 7-8%. Selskapet har imidlertid skuffet litt med tallene de siste kvartaler. Andre kvartal ble for eksempel negativt påvirket av den varme sommeren.
Bedring for Hydro
Norsk Hydro har i år hatt en tung reise blant annet som følge av Alunorte saken i Brasil. Aksjen steg forrige uke i overkant av 7%, men er for året ned nesten 20%. I begynnelsen av måneden signerte selskap en avtale med brasilianske myndigheter- Mulighetene er nå gode for å komme i normal drift på aluminiumsverket i Brasil i løpet av året. Norsk Hydro prises til ca. 13x årets resultat. Det virker ikke spesielt dyrt, men ser vi på historikken er selskapet nær all time high EPS så fristelsen til å belåne hytte og hus for å kjøpe tungt i et syklisk selskap som Norsk Hydro er ikke helt til stede.
Adecco og Manpower ned på lavere Europa aktivitet
Det sveitsiske bemanningselskapet Adecco falt mer enn 6% på onsdag etter svakere tall enn ventet. De rapporterte en vekst for månedene juli og august på moderate 2%. På en konferanse i London uttalte selskapets CEO at aktiviteten i Europa har vært svakere enn ventet. Adeco prises til ca. 11x forventet 2018 inntjening.
I USA så vi onsdag også et tilsvarende prisfall for det amerikanske bemanningsselskapet Manpower. Aksjen falt fra 88,68 ved stengning tirsdag til en sluttkurs onsdag på 84,05. EPS for selskapet i år estimeres til 8,8 USD og aksjen prises derfor til i underkant av 10x EPS. Etter signalene fra Adeco er det nok oppstått økt usikkerhet om estimatene til Manpower. Selskapet har ca 2/3 av sin omsetning i Europa.
Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.