Teknologi trekker ned børsene
I det amerikanske markedet fikk halvlederaksjer juling etter at CFO i selskapet KLA-Tencor guidet ned forventningene til resten av året. Aksjene i Micron falt 14,6% for uken. MKSI falt 8,4%, Lam Research 7,8% og Applied Materials 7,4%, mens Intel var ned 4,1%. Micron prises nå på 4x 2018 EPS og markedet tror nok ikke helt på forventningene til analytikerne som estimerer at EPS skal holde seg på over 10 dollar de neste årene.
En annen aksje som fikk juling er det kinesiske E-handelsselskapet JD.com som falt neste 14% etter at selskapets CEO og grunnlegger Liu Qiangdong ble arrestert mistenkt for voldtekt av en kinesisk student i USA. Videre utdanning er svært vanlig blant kinesiske ledere, og Quiandong var i Minneapolis for å delta i et kurs på University of Minnesota som en del av en doktorgrad på Tsinghua universitet i Bejing. JD.COM er svært avhengig av sin grunnlegger og toppleder da han kontroller 80% av stemmene i selskapet og det ikke kan avholdes styremøter uten at han deltar.
En annen kinesisk toppleder som satser på utdannelse er Jack Ma. Ma er grunnlegger av Alibaba, Kinas svar på Amazon. Selskapet hadde også en svak uke med en nedgang på mer enn 7%. Etter børsslutt fredag ble det kjent at Ma planlegger å overlate styringen til noen andre i nær fremtid. Den tidligere læreren vil nå satse mer på utdannelse fremover.
For øvrig en ganske svak uke for FANG aksjene med Apple -2,8%, Amazon -3,0%, Alphabet -4,4%, Netflix -5,2% og Facebook -7,2%. På årsbasis er Facebook nå ned 7,6%. Aksjen prises nå på 23 ganger forventet 2018 inntjening. EPS har vokst med ca. 50% p.a. siden 2013. Markedet forventer tydeligvis at denne veksten nå vil falle betydelig fremover. Snitt p/e for Nasdaq 100 er forøvrig 25,5 i følge Wall Street Journal. I 1999 og år 2000 var tilsvarende prisingen av de 100 største aksjene på Nasdaq helt annerledes og rundt 60-70 ganger inntjeningen. Trekker man bort disse «boble» årene er gjennomsnitts PE for Nasdaq 100 omlag 27.
En aksje som hadde en god uke var Ulta Beauty en amerikansk kosmetikk og «beauty kjede» som dro nytte av avtale med reality kjendisen Kelly Jenner. Aksjen steg mer enn 6% da denne nyheten ble kjent torsdag. Ulta Beauty har for øvrig steget fra et nivå på nærmere 230 dollar i tidlig august til fredagens sluttkurs på over 285 dollar. I slutten av august rapporterte selskapet en EPS på 1,40 dollar for 3. kvartal mot ventet 1,37.
Mens Ulta Beaty er en retailer som selger andres produkter, produserer Kering egne luksus produkter, blant en drøss av merker er Gucci, Yves Saint Laurent og Steve McQueen. 26. juli leverte Kering solide tall for første halvår med 62% vekst i inntjening før skatt og finans og 36% omsetningsvekst. Siden den gang har aksjen korrigert fra 500 euro til 430 på det laveste denne uken. Noe av kursfallet kan skyldes at omsetningen av Gucciprodukter økte med 40% mot ventet 42%.
Keringaksjen endte på 447 fredag. Tydelig at noen fant ut at de kunne gjøre et «kupp». Forventningene til inntjening pr aksje for 2018 er etter tallene oppjustert fra 20,5 til 21,5 euro. Det vil si at inntjeningsforventningene har økt med omlag 5%, mens aksjen på samme tid har falt med 10%. Dette betyr at aksjen har blitt billigere. For neste år har analytikernes inntjeningsestimater økt til 24,5 euro pr aksje fra 23 euro pr aksje.
Oljeprisen var for uken moderat ned med 0,8%, mens oljeserviceaksjene hadde en svak uke. Transocean falt mer enn 10% etter å ha lagt inn bud på å kjøpe Ocean Rig for 2,7 milliarder dollar. Ocean Rig har en flåte på 11 Ultra dypvanssrigger og budet priser selskapet til godt under 300 millioner dollar per rig som er godt under halvparten av byggekost. Utfordringen er selvsagt at kontantstrømmen for disse riggene er lav eller negativ og at flere av riggene er i opplag. Skulle imidlertid markedet bedre seg vil denne transaksjonen bidra til et solid løft i inntjeningen når og hvis markedet normaliserer seg.
Andre oljeserviceaksjer hadde også en svak uke. Ensco falt 5,6%, National Oilwell 6% og Technip 6,3%. Beveger vi oss over til Oslo ser vi at Odfjell Drilling falt mer enn 12%. Etter Transocean kjøp av Ocean Rig er kanskje sannsynligheten for at de kjøper Odfjell Drilling, som var ryktet for noen uker siden, redusert. Ellers var boligriggselskapet Prosafe ned 9% og Aker Solutions 6%. Også oljeselskapene falt. Aker BP -4,9% og Equinor -2,7%.
En aksje som har gjort det svært dårlig på Oslo Børs er XXL. Aksjen er ned 45% i år. EPS i fjor var på 3,6 NOK og det ventes et lignende nivå i år. På dagens kurs på 44,8 prises aksjen til i underkant av 13 ganger årets resultat og prisingen er nå kommet ned på mer fornuftige nivåer.
For det tyske farmasi og kjemikonsernet Bayer fortoner oppkjøpet av amerikanske Monsanto seg som et stadig større mareritt. Aksjen er ned 8% for uken. Det som trekker ned er nedjusterte forventninger til bidraget fra Monsanto samt stadig flere potensielle rettssaker knyttet til Monsanto produkter.
Også i Asia har teknologiaksjer falt i verdi. Elektronikkgiganten Samsung falt 7,3%, halvlederselskapet SK Hynik -8,6% og den kinesiske mobilspillgiganten Tencent Holding -6,8%.
Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.