Forrige uke var den første i resultatsesongen. Det ble en positiv uke for de fleste av verdens børser med mindre fokus på økte tariffer.  Kanskje det at Trump er opptatt med møter i Europa gir han mindre tid til å nøre opp under handelskrigen?

Oslo Børs er en av få børser som kom ut med negativt fortegn i forrige uke. Oljeprisen var riktignok noe ned, men oljerelaterte aksjer holdt seg allikevel relativt sett bra. Seismikk selskapet TGS Nopec guidet i begynnelsen av uken mye høyere inntekter enn ventet og aksjen var opp over 9% på ukebasis. PGS dro også nytte av denne meldingen og steg mer enn 13%. BW Offshore var opp nesten 12% på melding om at produksjonsskipet BW Catcher endelig er på rate.

Det var en rekke selskaper på Oslo Børs som kom med svakere enn ventede resultater. Verst gikk det utover forsikringsselskapet Protector som falt over 20% etter å ha sluppet tall på fredag. I løpet av uka leverte også selskaper som Orkla -8,9%, Gjensidige -8,8%, Europris -8,5% og Atea -7,8% svakere resultater enn ventet. Et selskap som leverte bedre enn ventet var Storebrand. Aksjen var for uken opp 4,3%.

Av verdens børser var Kina +3,1% og Japan +3,7% klart i pluss forrige uke. Det var også en bra uke for Dow Jones +1,5% og S&P 500 +1,1%.

Industriaksjer og IT produktselskaper hadde en god uke. Svenske Alfa Lavel som falt sterkt forrige uke korrigerte opp med 4,8% siste uke. Boeing som senest søndag uttalte at de er bekymret for økte tollsatser var opp 4,8%. Det er kanskje overraskende for noen at aksjen på årsbasis er opp nærmere 20%, men dette skyldes at det er stor etterspørsel etter nye fly. Miljøvern eller ikke, antall flyreiser øker kraftig. Totalt antall flyreiser forventes økt i fra 2,7 mrd i 2010 til 4,4 mrd i år i følge den internasjonale luftransport foreningen. Neste 20 år forventer Boeing at det totalt skal produseres 43 000 kommersielle fly.  Av disse forventes det at 7000 skal til Kina, så det er klart at Boeing vil kunne tape på en handelskrig. I fjor lå forventningene på 41 000.

Teknologiaksjer som gjorde det bra var blant andre Sony +9,7%, LG Display +8,9% og Micron +5,9%.

For bilaksjer var det noe mer blandet utvikling. Tyske bilaksjer er preget av å ha fått enda et problem i form av økte tariffer i tillegg til alt annet de sliter med. Et lyspunkt blant bilaksjer er kinesiske Geely som meldte at selskapet forventer meget sterke resultater for kvartalet som følge av meget godt salg. Geely selger for øvrig nesten utelukkende i Kina. Derfor bør Geely i mindre grad enn andre ha negative effekter av handelskrigen. Det er en del misforståelser omkring Geelys forhold til Volvo og Daimler. Geely Auto har ingen eierandel i disse selskapene, men Geely  Holding  som eier 44% av aksjene i Geely Auto eier også aksjer i Daimler og Volvo.

Bank of the Ozark er en amerikansk bank vi blant annet følger fordi den har samme navn som Netflixserien The Ozarks. Banken var ned 9,5% i forrige uke. EPS for kvartalet var som ventet på 89 cents, men markedet reagerte negativt på fallende netto renteinntekter og økte kostnader.

Ellers falt minnebrikkeprodusenten Broadcom hele 18,3% etter at selskapet annonserte at de vil kjøpe softwareselskapet CA Inc for 19 milliarder kroner i cash. Broadcom som er en av Apples største leverandører har prøvd å kjøpe seg til en mer diversifisert produktmiks. Dette har ikke vært lett og selskapet har falt mye i forbindelse med oppkjøp siste år. Først fordi amerikanske konkurransemyndigheter ikke lot de kjøpe Qualcom og nå fordi markedet tydeligvis syntes Broadcom ville betale for mye for CA Inc.

Store selskaper som Microsoft og Amazon nådde alle time high og var opp henholdsvis 4,2% og 6,0%.

I Japan steg det japanske teknologi og telecom selskapet Softbank 17,2% forrige uke. Softbank er største eier i det kinesiske internettselskapet AliBaba. Alibaba kursen var flat forrige uke så oppgangen i Softbank har nok lite med å gjøre med Alibabainvesteringen.. Kursoppgangen har antageligvis heller sammenheng med at det i forrige uke ble kjent at det amerikanske hedgefondet Tiger har investert mer enn 1 milliard dollar i  Softbank. En liten sum sammenliknet med de 20 mrd dollar SoftBank selv har investert i sitt eget PE fond, men kanskje et tegn på at Vision Fund har fått en god start?

Porteføljen til vårt kommende aksjefond FAR Global var opp 2%. Her bidro blant annet Geely,  Ensco, Celgene og Comcast positivt.

Skuffende start resultatsesongen Oslo Børs

16. juli 2018 | Internasjonale aksjer, Norske aksjer

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.