Resultatsesongen står for tur

9. juli 2018 | Internasjonale aksjer

Uro knyttet til handelskrigen mellom USA, Kina og resten av verden fortsatte å prege verdens børser i forrige uke. På den positive siden var den amerikanske arbeids-markedsrapporten fra fredag. Den viste at flere enn ventet arbeidsledige fikk jobb og at flere nye meldte seg som arbeidssøkere i juni.  Dermed holdt ledigheten seg på 4,0%, mot ventet 3,8%. 

Børsene i Asia utviklet seg svakt med en nedgang på 3,5% i Shanghai, Nikkei -2,3%. I Europa og Nord Amerika var de fleste markeder opp Tyskland +1,5%, S&P 500 + 1,4%, Franrike +1,0% og Dow Jones +0,6%. Unntakene var Oslo Børs -0,2%, UK -0,3% og ikke minst Stockholm som var ned 2,2%.

Det som drar ned Stockholm børsen er industriaksjer med høy eksportandel som ABB -4,5%, Sandvik -5,3%, Atlas Copco -7,6%. I Kina var det kanskje litt overraskende mer innenlandsk relaterte konsumaksjer som Midea -9,2%, Gree -6,3% og Quingdao Haier -5,4% som falt mest. Børsen i Shanghai har nå falt med nærmere 25% fra toppen i Januar.

Etter en svak juni ble det en bedre start på juli for bilaksjene: Peugeot +5,9%, BMW +3,2% og Volkswagen +3,9%. En forklaring til dette kan være initiativet fra tyske myndigheter om å starte internasjonale samtaler vedrørende tollsatser.

FANG selskapene selger lite eller ingenting til Kina. Amazon har vært i Kina i mange år, men med svært lav markedsandel. Netflix finner det vanskelig å få startet i Kina, mens Facebook og Google er helt utestengt fra det kinesiske markedet.  Den gode trenden for de aksjene fortsatte i forrige uke, handelskrig eller ikke: Facebook + 4,6%, Netflix +4,3, Alphabet +2,2% og mer beskjedne +0,6% fra Amazon. For øvrig også en god uke for Apple +1,5%, Microsoft +2,6% og opp 2,0% også fra den gamle kjempen IBM.

På Oslo Børs var utviklingen blandet. Oljeprisen var ned noe og det bidro til en svak uke for oljerelaterte aksjer. Fred Olsen Energy falt nærmere 40% etter at selskapet informerte markedet om at de hadde stoppet utbetalingene til kreditorene på grunn av den krevende finansielle situasjonen. Ellers også svak utvikling for Archer -8,9%, Aker Solutions -8,8% og PGS -8,1%.

I motsatt ende var sjømatsektoren som steg på nyheter om at Kina har opphevet eksportforbudet på laks fra Troms og Finnmark. Austevoll steg 7% og både Marine Harvest og NRS var opp mer enn 5%.

Innen konsum steg Arcus mer enn 5% etter at Cannica framsatte et bud på 45 kroner per aksje etter at de utløste tilbudsplikten gjennom å øke eierandelen til over 33% i forrige måned. Interiørselskapet KID derimot falt nærmere 5% etter å ha rapporterte noe skuffende salgstall for 2. kvartal.

Når det gjelder porteføljen til FAR Global var den ned 1,1% første uken i juli, men korrigerer vi for valutaeffekter var nedgangen på 0,1%. Det var først og fremst de kinesiske selskapene Midea -9,2%, Gree -6,3% og Geely -5,2% som trakk ned.  Denne uken har startet godt for Geelyaksjen etter at bilprodusenten har offentliggjort gode foreløpige salgstall for juni måned og første halvår. Geely solgte minst 128 449 biler i juni, en vekst på 45% fra juni i 2017. Etter å solgt anslagsvis 766 630 av årets forventede salg på 1 580 000 biler sier Geely nå at salget for hele året ligger an til å overstige forventningene.

Aksjer som trakk opp var blant annet Telefonica +5,9%, Volkswagen +3,9%, Celgene +3,8%, Johnson & Johnson +3,8% og Intel +3,3%. I slutten av uken og på starten av inneværende uke har vi sett at den negative utviklingen for de asiatiske aksjene har stoppet opp. Vi er fortsatt svært komfortable med utsiktene for de aksjene vi har i porteføljen.

Denne uken starter resultatrushet for 2. kvartal. Det kan ha stor påvirkning på den videre kursutviklingen på børsene. På onsdag kommer kriseutsatte Fred Olsen Energy med tall. På torsdag rapporterer Norwegian og DNB. På fredag kommer 2. kvartalstallene for blant annet Europris, Gjensidige, Orkla og Storebrand. I USA rapporter banker som Citigroup og JP Morgan tall på fredag.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.