Kvartalsrapporter skaper store kursbevegelser

23. juli 2018 | Internasjonale aksjer

Det var en blandet uke for verdens børser. Oslo Børs falt 2,5% som følge av at oljeprisen var ned nærmere 9%. Equinor, eller Statoil på folkemunne, falt 2,5%. Selskapet kommer for øvrig med resultat førstkommende torsdag. AkerBP fortsatte også nedover etter å ha rapportert noe svakere enn ventet resultater tidligere i juli som følge av høye letekostnader. Aksjen er nå ned nærmere 10% fra toppnoteringen i juni. Andre oljerelaterte aksjer som falt betydelig var Archer -7,8% og DOF -4,9%.

Telenor hadde en svak uke med en nedgang på 4% etter å ha rapportert svakere resultater enn ventet. XXL var imidlertid det selskapet det gikk verst utover etter å ha rapportert nok et skuffende kvartal og aksjen var ned nærmere 25% etter at EBITDA for kvartalet var mer enn 20% svakere enn ventet. Selskapet har tidligere vært priset som et vekstselskap, men nå ligger det an til fall i EPS (inntjening pr aksje) for andre år på rad.

Det hjelper heller ikke for selskapet at konsumaksjer på global basis er upopulære hovedsakelig på grunn av trusselen som netthandel og spesielt Amazon utgjør. Dette gjenspeiler seg i fortsatt svak kursutvikling for Europris -6,4% og KID -3,6%.

Schibsted, som skuffet i forrige kvartal, leverte en EBITDA 7% bedre enn ventet. Aksjen var derfor opp 8,9% på ukesbasis. Til tross for noe svakere resultater enn ventet er Yara på ukebasis opp 7,1%. Årsaken til dette er vanskelig å forklare, men aksjen har vært svak i forkant slik at det svake resultatet muligens allerede var reflektert i kursen.

Når det gjelder de internasjonale børsene var utslagene forrige uke ikke så veldig store. Best var Japan hvor Nikkei indeksen var opp 2,3 prosent, mens Shanghai indeksen i Kina var ned 1%. For de øvrige indeksene var kursutslagene mindre enn 1%.

Stockholm børsen var opp 0,5%, men her var det store enkeltutslag. Alfa Laval steg 12,5% etter å ha levert sterke tall for kvartalet. Getinge er et svensk selskap som leverer systemer for infeksjonsbekjempning, produkter og hjelpemidler for bevegelsehemmede samt utstyr til bruk i kirurgiske operasjoner.  Etter flere tøffe år med omsetningssvikt og resultatnedgang, overrasket Getinge markedet med gode resultater og sterk ordreinngang. Aksjen var opp 9% eller tilbake til nivåene fra tidlig juni da aksjen falt fra 90 til 80 etter at  amerikanske helsemyndigheter krevde at selskapets hjertepumper måtte tilbakekalles fra markedet som følge av de kunne være farlige i bruk. Litt spesielt at denne nyheten ble sendt ut til finansmarkedet på den  svenske nasjonaldagen 6. juni. I tillegg hadde selskapet sendt ut en pressemelding om dette i USA en måned tidligere. men da ikke rettet mot finansmarkedet.

I motsatt ende har vi Husqvarna som er ned 18,9% etter å ha levert skuffende resultater spesielt innen merkevarer og i USA.  Skuffet gjorde også MTG med svakere utvikling enn ventet innen online gaming. Aksjen endte ned 14,6%.

Av nordiske bankaksjer merker vi oss at Nordea +4,9% etter en kvartalsrapport over forventningene, mens Danske Bank som skuffet i sin rapport falt 6,8%.

JP Morgan som leverte bedre enn ventede tall 13. juli hadde en god uke og var opp 4,6%. GE som tidligere var et av verdens største selskap leverte en EPS for kvartalet på 0,19 USD mot ventet USD 0,18, men til tross for dette var aksjen ned 5,5%. Dette forklares blant annet av at inntektene innen fornybar energi, hvor det ventes en sterk markedsvekst, var ned 29%.

Frustrerte forvaltere uten FANG eksponering kunne endelig glede seg ettersom Netflix aksjen på ukebasis falt 8,8%. Dette skyldes at selskapet i forbindelse med kvartalsrapporten meldte at antall nye abonnementer var 5,15 millioner, mens de tidligere har guidet en vekst på 6,2 millioner.

Skoprodusenten Skechers hadde også en skuffende uke etter å ha rapportert en EPS for kvartalet på 37 cent mot ventet 41 cent falt.  Aksjen falt på ukebasis hele 16%.

FAR Global var ned 0,7% for uken og er hittil i måneden uendret. Ensco og Geely utviklet seg svakt, mens Lam Research og valutakurser virket i motsatt retning.

For øvrig rapporterte to av porteføljeselskapene resultater. Johnson & Johnson som er et amerikanske farmasi & helseselskap leverte en EPS for kvartalet på 2,10 USD mot ventet 2,06. Aksjen steg kraftig på tallene, men har siden falt tilbake og er for uken ned 0,1%. Bemanningsselskapet Manpower rapporterte fredag en justert EPS på 2,35 USD på linje med forventingene. På ukebasis er aksjen opp 0,7%.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.