Kan Apple-eventyret fortsette?

4. august 2018 | Internasjonale aksjer

Apple har blitt det første amerikanske selskapet som har over en trilliard USD i markedsverdi. Siste kvartal (Apples 3. kvartal) omsatte selskapet for mer enn ventet, tjente mer enn ventet, og guidet også opp forventningene til inntekter og resultater for neste kvartal. 

Appleaksjen handles nå på i underkant av 208 USD. EPS (inntjening pr aksje) for kvartalet var 2,34 USD av en omsetning på 10,6 USD pr aksje. Totalt var det  52,3 mrd USD i omsetning. Det ventes at Apple skal tjene 11,67 $ pr aksje i deres 2018. Med det er Apples P/E for inneværende år på om lag 18.

Noe av årsaken til at Apple sitter igjen med så mye på bunnlinjen er at de kun betaler 15% i skatt. Det kan tenkes at politikere rundt omkring i verden vil ha en større andel av inntektene til Apple, så økt skatteprosent i fremtiden er ikke usannsynlig.

Hovedårsaken til den sterke lønnsomheten er imidlertid merkevaren Iphone. I følge en rapport fra Counterpoint Research utgjør Apples andel av fortjenesten av Smartphonemarkedet 86%, mens av inntektene har de bare 15%. Dette viser hvilken superprofit selskapet oppnår i forhold til konkurrentene. 

Apple hadde en kontantbeholdning på 243,7 milliarder USD ved utgangen av juni, det er forøvrig om lag 2,5 ganger så mye som markedsverdien til Equinor. Sier litt om hvor store tall vi snakker om. Det er også mer enn nok cash til å kjøpe Netflix.

Iphone står for over 60% av omsetningen til Apple. Antall solgte telefoner var lavere enn ventet, men med en 20% øking i  asp (gjennomsnittlig salgspris) er inntektene fra Iphonesalget opp 17% sammenliknet med 2Q 2017.

I 2014 kalte Steve Jobs arvtaker Tim Cook en avtale de den gang gjorde med China Mobile for et vannskille. I dag står Kina for 18% av omsetningen til Apple og en av fem Iphoner selges i Kina.

Det går tyngre med Mac-salget. Det er ned 13% sammenliknet med 2q 2017. De opplever hard konkurranse i high-end pc-salget. 

Serviceinntekter blir stadig viktigere for Iphone. Et eksempel på dette er at de får en del av prisen når folk bruker Netflix via Apple. Inntekter fra videostreaming mer enn doblet seg på årlig basis. Totale service inntekter utgjorde 9,5 mrd $ i kvartalet mot forventet 9,2. Dette var opp i fra 7,2 mrd $ i q2 2017.

Kan Applesuksessen vedvare?  Vil nye serviceinntekter kunne oppveie for fallende hardwaresalg? Dersom ikke handelskrigen løses med det første, kan det fort gå ut over salget i Kina.

Vi har ikke noe posisjon i Apple, men registerer at Warren Buffet siden 2016 har kjøpt seg opp til en posisjon på omkring 5% av aksjene i selskapet. Apple er nå den største enkelt investeringen til Buffets investeringsselskap Berkshire Hathaway.

 

 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.