Juni turbulent aksjemåned

1. juli 2018 | Internasjonale aksjer

Juni måned ble en volatil måned for de globale aksjemarkedene. Imidlertid endte både børsene i Oslo +0,4%, Stockholm +0,6%, Japan +0,5%, S&P 500 +0,6% og Nasdaq +0,9% marginalt i pluss. Utviklingen var svakere i Paris -1,4%, Tyskland -2,4% og ikke minst Shanghai -8%. Verdensindeksen var ned 1,7%. I månedens siste uke var de aller fleste indeksene minus selv om siste handelsdag endte i pluss.

I lys av den pågående handelskrigen har eksportrelaterte selskaper innen bilindustrien og teknologiselskaper med høy eksportandel gjort det svakt.

Bilaksjer som Volkswagen, Renault og BMW er alle ned +/- 10%. Tesla går nok en gang mot strømmen og er opp 20% for måneden og +2,8% forrige uke. Den siste uke i juni var svak for sektoren og spesielt underleverandørene til bilindustrien som Faurecia -8,1%, Magna -7,3% og Compagnie Plastic -6,6% falt mye.

Innen teknologi har utviklingen vært blandet.  Halvlederselskapene har igjen hatt en tøff uke med Intel  ned -9,9% og Lam Research -12,8%. Enda verre gikk det for LG Display som var ned -17,6%.

På månedsbasis er FANG (Facebook +1,3%, Amazon +4,3%, Netflix +11,3% og Alpabet/Google +2,8%) alle i pluss, men siste uke har også disse korrigert noe ned. En forklaring til dette er at investorene tror selskapene kan fortsette å utvikle seg positivt selv om den økonomiske veksten avtar. FANG aksjene er mer et resultat av en megatrend og mindre avhengig av konjukturene. Dette i motsetning til mer tradisjonelle selskaper som får juling av markedet når markedet frykter resesjon på grunn av handelskrig og renteøkninger.

Oljeprisen steg ca. 2% i juni og vi merker oss at oljerelaterte aksjer som Ensco +11,7%, Transocean +6,2% og Subsea 7 +4,4% gjør det bra.

Den økte oljeprisen er også en medvirkende årsak til at den norske børsen var positiv for måneden. I tillegg til Subsea 7 har også aksjer i selskaper som Aker Solutions +6,2% og TGS Nopec +9,1% utviklet seg sterkt i juni måned og spesielt i siste uken etter Opec møtet.

For konsumrelaterte aksjer har måneden vært mer blandet til tross for bedre enn ventede detaljhandelstall i sist uke. Arcus er +5,7% etter at Stein Erik Hagens selskap Cannica økte sin eierposisjon og utløste tilbudsplikten for de resterende aksjene. Schibsted har også vært sterk og lagt på seg over 7%. Mer negativ er utviklingen for XXL -11,3%, Europris -6,7% og KID -5,9%.

Innen shipping har kjemikalierederiene Stolt Nielsen +7,4% og Odfjell +12,8% og containerrederier som MPC Container Ships gjort det bra. Årsaken til dette er kinesiske konkurransemyndigheter godkjente det statlige kinesiske shippingselskapet COSCO Shipping kjøp av det Hong-Kong baserte selskapet Orient Shipping. Oppkjøpet inkluderer Long Beach Container Terminal som er planlagt solgt slik at avtalen blir godkjent av amerikanske konkurranse myndigheter. Terminalen ble i transaksjonen verdsatt til 1,5 mrd USD. Både Stolt Nielsen og Odfjell eier flere terminaler og transaksjonsverdien bidrar trolig til å øke verdsettelsen av disse aksjene.

DNB +8,7% har hatt en god utvikling etter at aksjen på linje med andre bankaksjer falt i mai forbindelse med uroen i Italia.  I forrige uke ble resultatene fra FEDs stresstester offentliggjort. 34 av de 35 største tradisjonelle bankene i USA passerte stresstesten.  De får dermed betale utbytte og kjøpe egne aksjer i henhold til egne planer. Det var USA divisjonen til Deutsche Bank som ikke bestod testen.

Det gikk heller ikke spesielt bra for investeringsbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs , de får ikke øke utbytte og øke tilbakekjøp. Stresstestene simulerer hvordan bankene vil klare seg dersom det oppstår en ny krise og/eller at det blir økonomiske nedgangstider og er noe FED begynte med etter finanskrisen.

Vår portefølje er ned 4,3% for juni. Vi har mye  eksponering mot eksportrelaterte selskaper innen bil og halvledere. Vi har nå valgt å redusere bileksponeringen noe med å ta ut Compagnie Plastic. I tillegg tar vi ut det franske IT selskapet Atos. Vi øker eksponeringen mot olje og kjøpte det franske oljeselskapet til 52,2 euro på fredag og det amerikanske riggselskapet Ensco til 7,26 dollar. Til tross for en svak måned er vi fortsatt komfortabel med vår portefølje bestående av selskaper med solid resultatvekst kombinert med solide balanser og lav verdsettelse i forhold til underliggende inntjening.

 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.