Humpetitten: Store kursutslag mellom markeder og selskaper

19. august 2018 | Internasjonale aksjer

Uroen i aksjemarkedet fortsetter, men det er store variasjoner i de forskjellige markeder og store utslag mellom enkeltselskaper. Forrige uke var Dow Jones opp 1,4%, S&P 500 + 0,6% mens Nasdaq var ned 0,3%. Europeiske børser som Tyskland -1,7%, Franrike -1,2% og UK -1,5% falt. Det samme var tilfelle med Oslo Børs som falt 0,9%. Shanghai børsen fortsatte sin reise nedover med et fall på 4,5%.

Den siste negative utviklingen i Asia kan i stor grad tilskrives valutakrisen i Tyrkia som skyldes dårlig økonomisk utvikling i landet og USAs innføring av straffetoll mot landet som en reaksjon på at landet holder flere amerikanske statsborgere fanget med anklage om spionasje.

Det største kinesiske teknologiselskapet Tencent leverte skuffende resultater. En forklaring er at salget fra videospill er svakere som følge av strengere reguleringer fra kinesiske myndigheter. Aksjen falt mer enn 8% for uken. E-handelsselskapet JD.com som er notert i USA har 100% av virksomheten i Kina, og er Kinas svar på Amazon, hadde også en svak uke med en nedgang på 10%.  Selskapet rapporterte en EPS for 2. kvartal på 5 cent mot ventet 10 cent, men inntektene ble på 18,5 milliarder dollar mot estimert 17,8. JD.COM falt mye før tallene, men lite på selve tallene selv om de var svake enn ventet. Noe som kan tyde på at aksjen har falt fra seg for denne gang.

På den positive siden kom det i slutten av uken nyheter om at Kina denne uken vil sende en delegasjon til USA for å forhandle om handelsbetingelsene. Hvordan utfallet blir gjenstår å se, men det er alltid positivt at partene er villige til å gå i dialog.

Et annet selskap som hadde en svak uke var det tyske farmasi og bioteknologiske selskapet Bayer. Selskapet har nylig gjennomført oppkjøpet av det amerikanske selskapet Monsanto. Monsanto produserer og selger ugressmiddelet RoundUp. I forrige uke tapte selskapet en rettssak knyttet til påstander fra en gartner om at middelet er kreftfremkallende. Selskapet er uenige i disse påstandene, men det er risiko for at flere rettsaker kommer i kjølvannet av dette. Aksjen falt 15% på ukesbasis. Monsanto har et nokså frynsete rykte i miljøvernkretser så la oss håpe at Bayer har vurdert dette på et fornuftig måte når de bestemte seg for å kjøpe selskapet.

En medvirkende årsak til fallet på Oslo Børs forrige uke var en lavere oljepris etter at amerikanske oljelagre viste en økning på 6,8 millioner fat, mens det var ventet et trekk på 2,5 millioner. På ukesbasis falt Brent oljen med en knapp dollar fra i underkant av 73 dollar til i underkant av 72 dollar. Equinor falt mer enn 1% for uken, Aker BP og DNO var ned nærmere 4%. Uken var svak for oljeserviceaksjer som AKSO -5,4%, PGS -5,5% TGS Nopec -8,1% og Archer -8,6%.

Et selskap som gikk i mot strømmen var Odfjell Drilling som steg 9,3% på rykter om at Transocean ville legge inn et bud på selskapet. Transocean har tidligere kjøpt Songa Offshore som har en flåte som ikke er ulik flåten til Odfjell Drilling. For øvrig var det en svak uke for aksjene i Transocean på den amerikanske børsen med en nedgang på 14,3%. Også svak utvikling for konkurrenten Ensco med et fall på 13,6%. Det er ennå et stykke igjen til disse selskapene tjener masse penger og på kort sikt gir mindre utslag i oljeprisen store utslag i aksjekursene.

I Norge merker vi ellers en god uke for Fredriksen shippingaksjer Frontline +5% og Golden Ocean+3,2%. Tankmarkedet har vært svak i lengre tid, men nylig oppgraderinger fra norske meglerhus virker positivt inn på Frontline aksjen. Selskapet kommer med resultater på onsdag og det knytter seg spenning både til resultater og markedsutsikter. Tørrbulkrederiet Golden Ocean rapporterte et resultat før skatt for 2. kvartal på 9 millioner dollar mot ventet 7 millioner og minus 12 millioner dollar i samme periode i fjor.

Halvlederaksjene fortsetter å slite. Fredag gikk det utover produksjonsutstyrsleverandøren og Applied Materials som falt 9,1% for uken etter en skuffende rapport for 2. kvartal. Selskapet leverte en EPS på 1,21 USD som var bedre enn de estimerte 1,17. Imidlertid er midpoint guiding for neste kvartal på 1,00 USD mot konsensus 1,15. Dette bidro til også en svak uke for konkurrenten Lam Research.

Nvdia falt ca 4% etter at de leverte tall. Fallet kom etter at Nvidia sa det ville bli lite salg av grafiske minnebrikker til kryptovalutaprodusenter fremover. Analytikere mener dette er positivt da selskapet nå kan fokusere på sine hovedområder gaming, kunstig intelligens for datasentre og førerløse biler. Omsetningen til Nvdia økte med 40% med fra tilsvarende periode i fjor til 3,2 milliarder dollar, men i forhold til forrige kvartal var omsetningen ned 3%. Inntjening pr aksje økte til 1,91 dollar pr aksje, opp i fra 0,91 for et år siden, men ned fra 2,05 dollar pr aksje i forrige kvartal.

På den positive siden fortsetter Apple å fosse videre frem. Verdens mest verdifulle selskap steg 4,8% siste uke. De andre FANG selskapene er distansert. Alphabet falt 3%, Amazon 0,2%, Netflix hele 8,4% og Facebook 3,6%.

Et selskap som derimot har hatt en god uke er den gamle detaljhandelsgiganten WalMart som er opp mer enn 8%. Selskapet rapportere en EPS for kvartalet på 1,29 USD mot ventet 1,22. Det som spesielt var oppmuntrende med tallene var at on-line salget viste en vekst på hele 40%.

Hvordan en enn snur og vender på det er det store utslag i aksjekurser mellom selskaper og markeder.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.