Gode resultater og sterke børser
Stort sett en positiv uke for verdens børsen; Oslo Børs +1,8%, Dow Jones +1,6%, Frankfurt +2,4%, Paris +2,1%, Stockholm +2,1%, Shanghai +1,6%. Litt mer beskjeden utvikling for S&P 500 +0,6%, FTSE +0,3% og Nikkei +0,1%.
Tidlig i resultatsesongen falt Netflixaksjen betydelig etter skuffende utvikling i antall abonnementer. Denne uken var det en annen FAANG aksje, Facebook som fikk unngjelde da de rapporterte resultater for 2. kvartal. Inntjening per aksje var på 1,74 USD mot ventet 1,72. Allikevel er aksjen på ukesbasis ned nærmere 17% fordi veksten i antall daglige brukere og omsetningsutviklingen fremover er blitt nedjustert. Facebook prises nå på omkring 25 ganger forventet 2018 inntjening. Dette er kanskje ikke skremmende høyt med tanke på veksten, men samtidig er det også en del «issues» som for eksempel Cambridge Analytica rundt selskapet.
En annen sosial media aksje som fikk gjennomgå var Twitter. EPS for 2. kvartal var på 0,17 USD mot ventet 0,16. Imidlertid var antall brukere lavere enn ventet noe som reduserer forventningene til fremtidige inntekter og inntjening. Aksjen var ned ca 20% for uken.
Alphabet (eierselskapet til Google) rapporterte en EPS tidlig i uken på 11,75 mot ventet 9,66 USD. Dette er justert for engangseffekter som boten fra EU på 5 milliarder. Annonseinntekter fortsetter å være en pengemaskin for Google. De endte på 26,24 milliarder kroner mot ventet 25,6 milliarder USD. Google har med dette om lag 31% av det digitale annonsemarkedet på global basis. Andre inntekter som inkluder Cloud, hardware og appsalg økte fra 4,35 mrd i første kvartal til 4,42 millarder usd i dette kvartalet. Google investerer hardt for fremtiden og doblet sine investeringer sammenliknet med Q217 til 5,5 millarder USD. Aksjen endte uken opp 4,5%.
Det ble mindre utslag for Amazon + 0,2%. EPS for kvartalet ble på hele 5,02 USD mot ventet 2,48 og 0,40 i 2. kvartal 2017. Amazon hadde bedre bunnlinje enn ventet på grunn av bedre marginer på detaljhandel i USA. På utenlandsk detaljhandel fortsetter de derimot å tape penger. Inntektene var noe lavere enn ventet med 52,9 milliarder dollar mot 53,4 estimert. Amazons guidet omsetningen i tredje kvartal på mellom 54 og 57 milliarder USD mot analytikerkonsensus på 58 milliarder USD, samtidig som de guider for et driftsresultat mellom 1,4 og 2,4 mrd USD. Analytikerkonsensus lå på 1,2 milliarder USD. Amazon har så langt blitt priset først og fremst på omsetningsvekst. Fremover blir det spennende å se hvordan markedet priser selskapet når det tjener mer penger, men vokser mindre enn tidligere. Kanskje har vi sett toppen for Amazonaksjen for denne gang?
Apple, det siste FANG selskapet, kommer med resultater på tirsdag. For uken var aksjen ned 0,2%, men hittil i år er aksjen + 13,7%. Aksjen prises til 16-17x årets forventede inntjening.
Yara har steget sterkt de siste ukene og forrige uke var aksjen opp 6,6%. Årsaken til dette er stigende gjødselpriser.
Vi gleder oss over at Manpower er opp hele 7,5% for uken. Aksjen som inngår i FAR Globals portefølje rapporterte resultater forrige mandag. Konkurrenten Randstad leverte en EPS for kvartalet på 1,04 Euro mot ventet 0,94 og steg 6,9%.
Innen bilsektoren merker vi oss Peugeot (+16,2%) som rapporterte en EPS for første halvår på 1,58 Euro. Konsensus før tallene var på 1,45. Noe av årsaken til dette er at Peugeot klarer noe ikke General Motors klarte, nemlig å tjene penger på Opel. Peugeot kjøpte Opel av GM for et drøyt år siden
Våre to semiconductor aksjer Intel og Lam Research kom med resultater på torsdag. Intel rapporterte EPS på 1,04 USD mot ventet 0,96. Inntektene endte på 17 milliarder mens konsensus var på 16,8. Selskapet guidet også opp forventningene for 3. kvartalstall. Allikevel endte aksjen uken ned 8,1%. Årsaken er blant annet noe svakere enn ventet salg og innen datasenter biten. Dette er området som leverer tjenester til blant annet drift av mobilnettet og er det området med sterkest vekstutsikter. En annen årsak er at salg av de nye 10-nanometer brikkene ikke vil være i gang før neste sommer, og da kun brikker til pc`er. 10-nanometer brikker til datasentre vil komme en gang etter det. Markedet forventet at dette skulle skje tidlig i 2019. Dette er brikker Intel tilnærmet har hatt monopol på tidligere. Forsinkelsen skyldes tekniske problemer i produksjonen og kan føre til at konkurrenter som Advanced Micro Devices og Taiwan Semiconductor tar markedsandeler fra Intel i datasentersegmentet. Det er her den største veksten har vært de seneste år. Intel merker ingenting til noe salgssvikt ennå og har allerede guidet opp forventingene til datasenterveksten to ganger i år. Senest ved denne rapporten til 20% for året, men enkelte analytikere venter nå som de nye brikkene muligens ikke kommer for salg før i år 2020 at datasenterveksten vil falle til 6% neste år.
Intel ventes å nå en inntjening per aksje i år på i overkant av 4 dollar og prises nå til under 12 ganger 2018 inntjening, så det er heller ingen store vekstforventninger priset inn i aksjen.
Lam Research som er underleverandør til semiconductor selskapene leverte også sterke tall. EPS for kvartalet ble på 5,34 mot 4,91 ventet. Imidlertid guidet selskapet ned neste kvartal. Aksjen falt etter at tallene kom, men på telefonkonferansen greidde selskapets ledelse å overbevise investorene om at 3. kvartal ville være «low point» og at ettespørselen ville ta seg opp etter dette. Samsung for eksempel har utsatt lansering av nye minnebrikker og investorer har fryktet at dette ville føre til en langvarig ordretørke, men CEO i LRCX Martin Anstice greidde å overbevise investorene om at nedgangen ville være midlertidig. Aksjen endte opp 6,9% for uken. LRCX prises til i underkant av 12 ganger forventet neste års inntjening, noe som er på linje med Intel.
Celgene som er et annet porteføljeselskap rapporterte tall i overkant av forventningene med en EPS på 2,16 mot ventet 2,11. Aksjen var opp 1,6%.
Eli Lilly som er tradisjonelt farmasiselskap med røtter fra 1800 tallet og en meget lang inntjenings og utbyttehistorikk rapporterte en EPS på 1,50 mot ventet 1,30. Selskapet annonserte samtidig at de skal gjøre en separat IPO for dyrehelsebiten. Aksjen steg hele 9,2% forrige uke.
Telefonica som er det ledende spanske telekomselskapet rapporterte også gode tall i forrige uke og aksjen som også inngår i FAR Global steg 3,5% for uken.
Våre tre energirelaterte aksjer kom med resultater forrige uke. Ensco og Total kom også med tall som overgikk forventningene og aksjene var opp henholdsvis 4,0% og 4,6% for uken. Subsea 7 leverte noe under forventningene på grunn av svakere marginer enn ventet og var ned 1,3% for uken. På den positive siden leverte selskapet en ordrebok på 1,3 ganger omsetningen for kvartalet, samtidig som de sa at marginene vil bedre seg fremover.
Hele åtte av de tyve selskapene som inngår i FAR Global rapporterte tall. Seks av disse leverte bedre enn ventet og hadde en positiv utvikling (Lam Research, Celgene, Manpower, Ensco, Total, Telefonica). Intel leverte bedre enn ventet, men falt på guidingen, mens Subsea 7 som sagt skuffet og var noe ned. Totalt for uken var FAR Global +1,7%.
Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.