Blandet børsuke
Etter en sterk periode var forrige børsuke noe mer blandet. Dow Jones, S&P 500, Tyskland i minus. Nasdaq, Oslo og Asia i pluss. DowJones -1,1%, S&P 500 -0,5%, NASDAQ +0,7%, Oslo Børs +1,5%, Paris 0,0%, Frankfurt -1,5%, Stockholm 0,0%, London +0,3%, Nikkei +1,0% og Shanghai +0,9%.
Pareto Bank: Flat som en padde
Til tross for sterke resultater og økende utbytter sliter aksjen i Pareto Bank å holde følge med de øvrige finansaksjene på Oslo Børs. Selskapet låner ut mye penger til boligprosjekter og med et volatilt og sterkt stigende boligmarked de senere årene har nok det bidratt til å holde investorene unna.
Justert for utbytte har aksjen gitt en avkastning på 5% i år. Dette er riktignok bedre enn noen av forbrukslånsbankene, som for eksempel Komplett Bank, men betydelig svakere enn DNB, SR-Bank og de større sparebankene som alle har gitt en avkastning på mellom 15 og 20%. EPS i banken ventes på NOK 6 i år og banken prises under 7 ganger årets resultat. Undertegnede har aksjen, mens Spetalen nylig solgt en million aksjer. Fredly kjøpte halvparten av disse.
Aker BP: sterk oppgang
Med en økende oljepris fortsetter den gode utviklingen for Aker BP. Brent opp over 3% siste uke. Aksjen er opp over 70% for året. Inntjeningen ventes å vokse sterkt i årene fremover drevet av Johan Sverdrup feltet og Alvheim området. EPS for 2020 ventes å overstige 20 NOK, men dagens aksjekurs på nærmere 350 NOK forutsetter ytterligere vekst i inntjeningen.
Meglerhus som Pareto og DNB operer begge med lavere kursmål enn dagens aksjekurs. Samtidig er ofte meglerhusene på etterskudd. På kort sikt er det nok utviklingen i oljeprisen som vil styre kursutviklingen fremover. I tillegg er også Røkke og Aker BP eksperter på å trylle frem gode transaksjoner.
Fred Olsen Energy: Indian Summer eller walking dead?
Det går ikke veldig bra med Fred Olsen Energy for tiden. Aksjekursen var nærmere 300 kroner i 2013, mens den i dag er under 3 kroner. Det kanskje mest bemerkelsesverdige er at antall aksjer er uendret, men det er mye som tyder på at ny egenkapital må inn for å redde selskapet. Med dagens lave aksjekurs og markedsverdi på under 200 mill nok skal det ikke rare nyhetene til for at vi kan se en kortsiktig oppgang i kursen.
For øyeblikket har de kun en rigg i arbeid, Blackford Dolphin I Nordsjøen. I tillegg har de fire rigger ledige. Dette er 6. generasjonsriggen Bolette på Tenerife og tre ledige rigger i Nordsjøen. I dagens styrkede riggmarked er det god sjanse for at en eller flere av disse får en kontrakt. Det kan fort gi et oppsving i kursen.
Vi utelukker imidlertid ikke en kraftig utvannende emisjon så risikoen er betydelig.
Ensco i støtet
Vi skrev tidligere i uken om Ensco og om at selskapet prises på ca 60% av nybyggingspriser. Med et oljemarked i bedring og også økt optimisme blant riggeierne har kursen igjen begynt å røre på seg selv om det er vanskelig å se det på underliggende graf. Vår analyse fra tidligere i uken viser at i mer normaliserte markeder er Ensco en doblinskandidat. Jeg antar at du som leser husker at i 2013 og 2014 tjente Ensco 6-7 dollar per aksje. Noe som er like under dagens aksjekurs. Dersom inntjeningen blir like god igjen bør vi kunne anta en aksjekurs mye høyere enn dagens.
Full gass i Ferrari
Bilaksjen Ferrari har hatt en fin utvikling de siste årene. I år er aksjen opp nesten 60%. Etter en liten dupp er kursen nå igjen på vei oppover. I motsetning til andre bilaksjer er selskapet lite rammet av handelskrigen. Prisingen er mer på linje med merkevare selskaper som Luis Vutton og Kering med en P/E på over 30. Bilaksjer som BMW og Volkswagen prises på 6 gangeren. Ferrari har imidertid en sterkere inntjeningsvekst og er nok mindre utsatt for skandaler. Det er også solid etterspørsel etter de omlag 8000 bilene Ferrari produserer i året. I dette luksussegmentet spiller prisendringer via eventuell toll mindre rolle for de lite prissensitive kjøperne.
Micron PE 5 er det billig eller dyrt?
Semiconductor- eller minnebrikkeaksjene inkludert Micron har slitt litt etter at handelskrigen satte inn og aksjen er den siste måneden ned 14%. Selskapets ledelse har også uttalt at de økte tollsatsene merkes. Ser vi på estimatene for 2019 og 2020 har de også kommet ned den siste tiden, men fortsatt ventes inntjeningen per aksje å være nærmere 10 dollar både i år og neste år. Det virker som investorene er skeptiske til disse estimatene med en aksjekurs på godt under 50 dollar. I 2016 var inntjeningen nærmere 0. Også i 2013 var inntjeningen svak. Det er frykt for overkapasitet i dette markedet, men uansett blir det spennende å følge med på estimater og aksjekurs fremover. Sektoren er uforutsigbar, akkurat som oljeservice, men holder estimatene mål er oppsiden fortsatt betydelig. Sektoren er opp 9% i år og 200% siste fem år. Micron er opp 10% i år og 233% siste fem år, og har med det outperformet sektoren både på kort og lang sikt.
Fredagen kom for øvrig en melding fra Intel om at overraskende sterk etterspørsel etter pc-er gjør at de sliter med å produsere nok minnebrikker. Det kan være positivt for sektoren.
Facebook – game over?
Etter en sterk utvikling både i aksjekurs og inntjening ser det ut til at festen for Facebook aksjonærene er over. I motsetning til de andre FANG aksjene som er opp, er kursen i år ned 6%. Skandalene knyttet til misbruk av brukerdata har bidratt til fallende omdømme. Dette gir frykt om at inntektene vil falle og i tillegg vil selskapet få økte kostnader knyttet til sikkerhet. Estimatene for 2019 har den siste måneden kommet ned fra over 9 dollar til rett over 8 dollar. Selskapet har en årlig EPS vekst i perioden 2013-19E på 50% og prises nå på ca 20 gangeren. Investorene tror tydeligvis at veksten vil stoppe opp, og er forsiktige med en aksje som har gått 300% siste fem år.
Nyhetsbrev
Hold deg oppdatert og få gratis tips om norske og globale aksjer rett i din innboks. Ingen SPAM - kun innsikt.